07.11.2016 | 20:15
Неизвестен кандидат стигна до балотаж с ГЕРБ в „Младост“
Водачът на протестите срещу застрояването в района Десислава Иванчева изостава само с около 4000 гласа от претендента на управляващите Мария Илиева

Доминацията на ГЕРБ в София е под въпрос след провелите се в неделя частични кметски избори в столичния район „Младост“. Мария Илиева, кандидатът на партията на Бойко Борисов, отива на втори тур заедно с независимата Десислава Иванчева – лидера на протестите срещу застрояването в района. Илиева е получила 12 796 действителни гласа, а Иванчева – 8660, съобщиха от общинската избирателна комисия (ОИК). Трети остана претендентът на БСП о.р. ген. Стефан Стефанов, а четвърта – Людмила Божилова от Реформаторския блок.

До изборите се стигна, след като досегашният кмет на „Младост“ Цвета Авджиева от ГЕРБ бе принудена да подаде оставка през август след надигналото се гражданско недоволство срещу строежи в междублокови пространства. Нареждането да се оттегли дойде лично от партийния й лидер Бойко Борисов. „Разпоредил съм кметът на този район да подава оставка. Ще отидем на нови избори в „Младост“, защото, повтарям, правителството, Столичната община и ГЕРБ са направили толкова за „Младост“, че не искам да чувам за протести на хора, на които някой се е опитал да им вземе зелената площ“, недоволстваше тогава премиерът. Самата Авджиева твърдеше, че при обсъждането на Подробния устройствен план на района през 2008 г., с който се определя къде ще се строи, възражения от страна на граждани и неправителствени организации не е имало.

Основна фигура на протестите през лятото стана Десислава Иванчева. Тя е председател на инициативния комитет „За зелен „Младост“, който събира подписи за провеждането на местен референдум срещу презастрояването в района. Активна подкрепа й оказва бившият депутат от БСП Георги Кадиев, чиято партия „Нормална държава“ участва в Столичния общински съвет в т.нар. Коалиция „Сердика“ заедно с АБВ и „Български социалдемократи“.

На изборите в „Младост“ участваха около 57% от 89-те хиляди гласоподаватели в столичния район. Засега обаче не е ясно колко от тях са пуснали бюлетина за кмет. Заради изборите „3 в 1“ и лошата организация пред много секции се образуваха огромни опашки и това отказа мнозина хора от участие. ОИК е излязла с решение само по една жалба, засягаща гласоподавател, който е сигнализирал, че му е била дадена предварително попълнена бюлетина за кмет. От изборната администрация обаче не са открили доказателства за нарушение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране