27.03.2015 | 8:19
НЕК трябва да изкупи от централите ток за 1.8 млрд. лева до юли
Работата по определяне на цената на еленергията за новия период още не е започнала, дружествата трябва да подадат своите предложения до 31 март

Над 16 млн. мегаватчаса електроенергия на стойност 1.8 млрд. лв се очаква да бъдат продадени на регулирания пазар за настоящия период 1 юли 2014 – 30 юни 2015 г. Прогнозата е записана в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той бе представен днес от председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова на заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Това количество еленергия, произведена от ТЕЦ, АЕЦ и ВЕИ, се изкупува изцяло от Националната електрическа компания. След това НЕК го продава на електроснабдителните фирми по цени, одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Краен консуматор на регулирания ток са домакинствата.

Средната цена на електроенергията на регулирания пазар през този регулаторен период е 113.51 лв. Когато към нея се прибави и цената на НЕК за обществена доставка цената на микса става 125.32 лв., сочи докладът на регулаторната комисия.

Все още няма подадени заявления от дружества за нови цени на енергията от 1 юли 2015 г., каза председателят на КЕВР Светла Тодорова.

С цел оптимизиране на разходите на НЕК с промени в Закона за енергетиката бяха изключени от задължително изкупуване количествата електрическа енергия, произведена от топлофикациите и заводските централи над количествата, които произвеждат за собствено ползване. До няколко дни ще има указания как тези централи да продават произведената от електроенергия на свободния пазар, каза Тодорова.

Не можем да кажем за кой и кога е изнесена електроенергия за отделните играчи на енергийния пазар, коментира председателят на КЕВР.

Тодорова обясни, че НЕК в качеството му на търговец подлежи на същия режим от страна на КЕВР, какъвто има и за всички останали търговци. Сделките са предмет на договаряне на отделните участници и за това КЕВР не може да упражнява контрол върху тях, а комисията може единствено да има отношение за това по какъв начин се осъществяват търговете за  капацитети за електроенергия.

Тя посочи, че при определяне на количествата електроенергия, които ще бъдат изкупувани, първо се изпълнява квотата за задължително изкупуване на  тока от ВЕИ-централите, заводските централи и топлофикациите, както и от двете американски централи в комплекса Марица Изток. През настоящия регулаторен период стойността на електричеството от тези мощности е 1,67 млрд. лева (12,8 млн. мегаватчаса). Средната цена на тока от тези централи е 130,44 лева, като токът от зелените централи е най-скъп – малко над 299 лева за мегаватчас.

След това издва ред за тока от държавните централи, като основният критерий е най-ниска цена. Така в микса влиза по-евтиният ток от АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2. Общата цена на тези производители е 48,84 лева за мегаватчас. Не се изкупува енергията на ТЕЦ Бобов дол и затворената вече ТЕЦ Варна, защото цената им е по-висока, а няма задължение НЕК да изкупува тяхното производство.

В цената на НЕК влизат още и компенсация за разходите ПАВЕЦ Чаира, свързани с балансиращия пазар (68 млн. лева), както и компенсацията за неизкупената разполагаемост от американските централи (34,3 млн. лева).

Светла Тодорова посочи пред депутатите и какви са използваните модели за ценообразуване, а именно – „норма на възвръщаемост“ и „горна граница на приходи“. Недостатък на първия метод е, че всички одобрени разходи се прехвърлят към крайните потребители и регулираното предприятие няма стимул за тяхното намаляване.

При метода „горна граница на приходите“ има стимул производителят да намали разходите си, допълни тя.
Тодорова беше категорична, че енергийният регулатор проверява регулярно направените разходи от производителите. Проверката се извършва документално и обикновено отнема месеци, обясни още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране