27.02.2024 | 22:52
Невена Зартова с шокиращи разкрития за Борислав Сарафов и Пепи Еврото! (видео)
В имоти на Еврото са открити флашки, харддискове, видео- и аудиокасети с неизвестно съдържание, както и чували със заготовки на прокурорски постановления. После те изчезват
Андрей Янкулов

Докато всички се занимават с басните на шефа на БОП-а за шарени пирати, важната информация за деня идва от интервюто на Генка Шикерова за Свободна Европа с бившата ръководителка на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

Според Зартова по време на претърсванията в имоти на Петьо Петров – Еврото, проведени в хода на скоростно образуваното от СРП наказателно производство след публикуването на дружеската снимка на Еврото и Сарафов пред ресторанта „Осемте джуджета“, са открити флашки, харддискове, видео- и аудиокасети с неизвестно съдържание, както и чували със заготовки на прокурорски постановления. Освен това в имоти на Петров в Гърция също са били проведени претърсвания по европейска заповед за разследване, откъдето също били събрани неизвестни веществени доказателства.

Всички тези веществени доказателства с неизвестно съдържание са попаднали в Софийска градска прокуратура. Част от тях, изпратени там от Върховния касационен съд. Накратко: ВКС ги е получил от СРП с мотива, че могат да съдържат данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главния прокурор Сарафов, а именно ВКС администрира сигналите срещу главния прокурор и заместниците му. После обаче ВКС си ги върнал на СГП, защото оттам ги поискали и сакън съд да не вземе да се намеси в някое друго прокурорско разследване на монополиста по разследването и обвинението – вездесъщата прокуратура, която тя твърдяла, че провеждала.

Сега пък се твърди, че специалният прокурор по разследването на главния прокурор – бившата и бъдеща съдия Талева, изискала тази част от веществените доказателства от СГП и ѝ била предадена.

Историята с различните досъдебни производства, претърсвания и веществени доказателства е трудна за проследяване и разбиране, но едно е сигурно – прокуратурата е абсолютно незаобиколима в саморазследването си. Нормативно и фактически. Дори тогава, когато законодателят плахо се е решил с половин уста да извади разследването на двама-трима души от стриктната йерархия и да го даде на някого, който пак да е прокурор, но поне само за малко (в случая Талева), в действителност традиционният прокурор е прередил специалния за достъп до доказателствата и от неговото благоволение зависи какво ще достигне до последния.

Получило се е, че прокурор от СГП обработва доказателства, касаещи както прекия му административен ръководител, така и горестоящите му такива, в това число сам и.ф. главния. Същият този прокурор от СГП продължава разследване на СРП и разполага с пълния обем от доказателствата по него, което сам той не просто счита за незаконно започнато и водено до времето, по което го изземва, ами дори обвинява друг прокурор от провелата го прокуратура за действия в хода на това разследване и оневинява няколко други.

Какво всъщност е имало на тези информационни носители, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция?

Едва ли някога ще научим.

Дори и утре от СГП да им направят една прожекция на голям екран в Съдебната палата – всички помним за едно „ДП“, което беше станало на „10“ при подобно показване на доказателства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране