22.01.2023 | 18:11
Антони Тренчев говори за прането на пари. Сипе закани срещу държавата, но не казва къде се крие
Прокуратурата умишлено заблуждава публиката, че действа по сигнал от САЩ, смята той

Обявеният за криптофарон Антони Тренчев, който е бивш депутат от „Реформаторския блок“ днес последователно се появи в двете национални телевизии – Нова тв и бТВ. Така и не стана ясно къде е босът на „Nexo“. Нито имаше кой да го пита по-настоятелно, нито той желаеше да отговори.

„Намирате ме в моя дом. От доста време не живея в България. Заобиколен съм от любими хора и случващото се в страната, в която съм роден, от много малък аспект засяга моят бизнес, житейските ми планове“, лаконичен бе издирваният от българските власти бизнесмен.

Според него действията на разследващите били абсурди, излишни, а голяма част от тях – незаконни. Той обяви в прав текст, че ще съди България – за 1 млрд.долара.

„Истината е, че единственото, което сме видели и то моите колеги, които бяха задържани за кратък период в България, са два хвърчащи листа със стандартен текст, на които не пише нищо уникално, освен нашите имена“, добави той.

„Формално дори на нас с Коста Кънчев не са ни връчили нашите обвинения. Много е вероятно с години, а вероятно и никога да не видим внесени в съда обвинителни актове, за да започне дело, което да може да приключи, както се прави по света. Това дава шанс да изчистим имената си. Сега ще трябва да предприемем други радикални мерки, за да постигнем същите цели“, заяви съоснователят на Nexo.

След което Лора Крумова го прекъсна с въпроса дали познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби, а той отговори с „Не“. Според Тренчев въпросният терорист не бил сред клиентите на Nexо.

„Имаха данни, че сме в България, а след това, че сме избягали. Начетох се на всякакви небивалици за турска, сръбска и каква ли не граница“, сподели той, а аз съм при семейството си, обяви той.

„На 12 януари прокуратурата от пресконференция отправи обвинения към Nexo и към четиримата, които сме в управляващите органи. Детайлите бяха доста оскъдни. Най-гръмкото обвинение бе за съпричастност, за тероризъм. Беше показан слайд с две транзакции, т.е. Излиза пари от компанията и отиват в Байнас – най-голямата борса за криптовалути. Първата е на 5 ноември 2019, а втората – на 3.02.2021 г.“, уточни Тренчев.

„Сумите са засекретени с маркер. Хубавото на блокчейн технологиите е, че всичко е публично достъпно и много бързо с безплатни сайтове към публичните регистри на транзакциите те могат да бъдат идентифицирани“, добави той, след което показа данни за тях и уточни, че първата е за 1500 долара, а втората – за $400.  Те излизат от наш клиент, изтъкна съоснователят на криптокомпанията.

Две години след първата транзакция става ясно, че адресът принадлежи на човек, който е санкциониран, заяви бизнесменът.

„Това означава, че две години по-рано този човек не е бил в забранителен списък на израелските служби“, уточни водещата, а той сподели, че се радва заради това, че толкова бързо е разбрала това. Дава ми надежда, че и другите хора го осъзнават, добави Тренчев.

„Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции към нашата платформа“, добави той.Бизнесменът уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ – Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен – двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране