30.01.2023 | 20:03
NEXO започна да заличава следите си
Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти

Профилът на българската компания за търговия с криптовалути NEXO на английски език в Wikipedia е заличен. В същото време страницата, която е на български език, все още е достъпна.

Вижда се, че страницата на компанията на английски език е изтрита в 16.06 часа българско време. В същия ден у нас институциите дадоха подробности за спецоперация срещу мащабна схема за финансови престъпления.

Преди това „Фокус“ съобщи, че прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Заличаването на присъствието си във виртуалното пространство се случва скоро след разкритията, че NEXO е осъществявала трансфери на виртуални валути, заобикаляйки международните санкции срещу Русия, както и че през платформите на компанията са правени преводи към терористични организации.

Не закъсняха и реакциите на световни медии, сред които „Ройтерс“ и „Файненшъл таймс“. Още тогава съобщиха за действията по разследването и разпитите на свидетели в офисите на NEXO в София.

Според финансовия новинарски поток в първото денонощие след разкритията на властите в България, тегленията от криптобанката възлизат на 158 млн. долара.

Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти, а акцията в София е била координирана с британски следователи, като се очаква и там скоро да има отражение.

Сред коментарите по темата пред медията ни финансисти вече отбелязаха, че главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обявява с две писма прекратяване на две фирми за акредитиране на криптовалута, едната от които е NEXO, още през есента на миналата година.

Припомняме, че до този момент четири лица са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група. Властите съобщават, че е действала от началото на 2018 г. до 12 януари т.г. Групата е развивала дейността си на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране