06.01.2022 | 15:15
Никой не е искал разполагане на войски в България
Кризата в Украйна няма да се реши с повече оръжие и военна сила, коментира още държавният глава

Решаването на кризата в Украйна няма да стане със сила или заплахи, с повече оръжие и военна сила, а към момента няма искане към България за разполагане на допълнителни сили на НАТО на наша територия. Това коментира президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев след традиционният богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия и приемането на почетния строи на представителните военни части.

“Трябва да е категорично ясно, че последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа. Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или заплахи за употреба на сила. Тя няма да стане с повече оръжие и повече военна сила. Ще стане с повече диалог и дипломация. Никой не е искал нищо от България”, заяви Радев на въпрос, свързан с появилите се от най-високо натовско ниво идеи за разполагане на сили на НАТО в България.

Според Радев се спекулира по темата за напрежението между НАТО и Русия и това, че от алианса искат да увеличат присъствието си на територията на страната ни. “Към момента няма нужда от нищо. Няма ескалация на кризата. Нека да отчитаме моментното състояние. Има си начин според моментното състояние как да се изработва национално решение”, каза още държавният глава.

Няма разминаване. Това, което съм казал аз, го каза и премиерът с различни думи, заяви пък министърът на отбраната Стефан Янев, цитиран от БГНЕС. “Говоренето по отношение на участието на България в НАТО, ЕС и други международни организации е пасивно-активна форма на общуване. България е НАТО, НАТО е България. Решенията, които взема НАТО, са решения, в които участваме равноправно”, заяви военният министър и определи като внушения въпросите, че някой ни казва какво да правим, категоричен бе Янев.

България участва във взимането на решенията и ако бъде взето такова решение, то ще бъде обяснено на гражданите. Обстановката в момента не налага коментирането на тази тема, каза още военният министър, който преди Коледа написа в личния си профил във Фейсбук, че е против разполагането на войски на НАТО у нас. И днес Янев каза, че е изразил лично мнение.

1 коментар

  1. ИванКо каза:

    Обичайно за територията, даваме нещо което никой не ни е поискал. Понеже сме от най богатите и имаме излишъци дето няма какво да правим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране