08.02.2023 | 11:29
Никой не може да се закълне, че някой лафкаджия няма да се изкуши да вдига цените, но те го правят и без еврото
Спекула ще има и без евро. Замисляли ли сте се някога къде е границата между максимизирането на търговската печалба и спекулата?

Мисля, че от гледна точка на валутната система няма причина да има страхове. В Хърватия, където еврото трябваше да предизвика допълнителна инфлация, ефектът след приемането му бе 0.2%, което е пренебрежимо малко. Никой не може да се закълне, че някой лафкаджия няма да се изкуши да вдига цените. Но те го правят и без еврото. Обществото е манипулирано от продавачи на страх.

Това заяви в интервю за ФрогНюз банкерът Левон Хампарцумян.

– Господин Хампарцумян, какви са най-големите страхове на хората и доколко са оправдани? 

– Мисля, че от гледна точка на валутната система няма причина да има страхове. По принцип животът е пълен с приятни и неприятни изненади. Рисковете винаги съществуват. Няма смисъл излишно да се плашим, че ще стане нещо кой знае какво. Еврозоната е с най-различни държави – големи, малки, с по-напреднали икономики и с не дотолкова напреднали икономики. Всички те са добре.

– Един от големите аргументи за това, че не трябва да приемаме еврото сега е, че инфлацията у нас е много висока. 

– Кой казва това, след като видяхте, че в Хърватия, където еврото трябваше да предизвика допълнителна инфлация, ефектът след приемането му бе 0.2%, което е пренебрежимо малко. Никой не може да се закълне, че някой лафкаджия няма да се изкуши да вдига цените. Но те го правят и без еврото.

– Може ли да се противодейства на този процес? 

– Има начини, но най-доброто противодействие е конкуренцията и пазара. По напълно естествен начин хората ходят да си купуват месо в Ниш, да си купуват зеленчуци в Одрин, където има значителна ценова разлика с българския пазар. Има държавни институции. Колко си вършат работата, това е друг въпрос.

– Това е проблемът – че има много съмнение в това дали държавните институции и органите, които ще се занимават с това нещо, ще го направят. 

– Спекула ще има и без евро. Замисляли ли сте се някога къде е границата между максимизирането на търговската печалба и спекулата? Няма такава граница. Това, което осигурява комфорта в този случай е конкуренцията и контрола. Виждате какво стана с цените на олиото – имаше дефицит, цените хвръкнаха нагоре и сега цените са по-високи от преди, но олио има колкото искаш и цените са успокоени. Нещо повече – тукашните производители на слънчоглед са възмутени много, че от Украйна влиза евтин слънчоглед. Е, хайде сега… Преди нямаше да има, а сега защо има.

Нещата не са еднозначни, но държавата има възможности да се намеси и, ако някой тръгне да вдига цените на основни храни, да интервенира като пусне от държавния резерв количества, които да успокоят нещата. Това е непазарна мярка, целяща пазарни ефекти. Има начини.

– Какво тогава ще кажете на хората, които твърдят, че трябва да изчакаме? 

– Това са несъстоятелни аргументи и то от хора, които имат ограничен опит от реалната икономика. В повечето случаи става дума за хора, които четат много анализи. Има един парадокс – съмнението е един от най-мощните стимули за развитието на науката и технологиите. Съмнението е в основата на много постижения. Има обаче разлика това съмнение с кого се споделя и кой е арбитър. Така стана и с ваксините – между учените, практиците и лекарите да се дискутира съмненията по отношение на тяхната ефективност е нормално и полезно. Когато обаче този спор влезе при едни неподготвени хора, те не могат да вземат обосновано решение, а са манипулирани от едни по-кресливи хора, които ги плашат с това какво ще стане. Продавачи на страх. Животът на хората по една или друга причина може да им се струва по труден и предпочитат да си останат там, където са. Нали не сте чули икономически активни хора, с по-сериозен бизнес да се притесняват от еврото?

-Георги Вулджев вчера изказа много интересна теза – за това, че Еврозоната не е гарант за развитие и растеж. 

-Той е човек, който сигурно чете много и то специфично профилирани материали. Доколкото знам в частния си живот е привърженик на Донбаска република. Негова работа. Французите имат една поговорка – когато човек е глупав, това трае цял живот. Не искам да кажа нищо за него. Просто поговорка. В момента излязоха статистически данни, в които се оказва, че еврозоната в момента и ЕС е най-бързо растящата икономическа зона на света – по-бързо от Китай и САЩ. Това е в абсолютно противоречие с това, което казва господин Вулджев. Той твърдеше, че ще дойде и страшна инфлация. Спря да го твърди. Кой знае защо една съществена част от тезите му съвпадат с руските опорни точки…

– Има няколко отправни точки, които споменахте. Всички свършват в Руската федерация – споменахте пристрастията на господин Вулджев, по-рано споменахте и противниците срещу ваксините, част от които са партия “Възраждане”, сочена за близка до Москва, които в момента инициират референдум. Правилно ли разбирам връзката ви – че интерес от това България да не приеме еврото имат хората на Изток? 

– Не мога да го докажа. По дедуктивен път интересът съвпада и всичко това прилича на операция за психологическа обработка.

-Въпросът е защо. 

-Защото с това се пречи на по-високата степен на интеграция на България в ЕС и НАТО, където сякаш искат да са по-голямата част от българите. Чувате как Брюксел има страшни проблеми, как ЕС ще се разпадне, еврото ще изчезне. Но то е 40% от паричния оборот в света в момента. Доларът е 45%. Говорим за една валута, която има значение, достатъчно силна е и не е на 3-5 години. Чисто техническите аргументи са в това, че членството ни в еврозоната води до по-висока стабилност, кредитен рейтинг на държавата, по-висока кредитоспособност на държавата и компаниите.

-По-кресливи ли са хората, които обясняват, че на гърба на българската евромонета има конник, който тъпче българския лъв, или наистина има много хора, които се страхуват? 

-Мислите ли, че сериозен човек ще седне да се занимава с това? Това е манипулация, с която целта е някакви хора да бъдат разтревожени. Исторически относително българският лев е ново явление. Първото и второто българско царство са използвали византийските монети. Тогава сме били големи царства, които са били в своеобразен валутен борд. След Освобождението българският лев е привързан към френския франк. Няколко пъти левът се обезценява драстично и някои от тези събития не са много отдавна. Левът не е точно нещото, с което трябва да се гордеем. Левът си е свършил работата, загубили сме си суверенитета над него още с въвеждането на валутния борд, когато имаше и консенсус за това. За какво говорим? Самото изображение на Мадарския конник на гърба му е просто манипулация.

-С какво си обяснявате тази истерия? 

-С какво си обяснявате истерията навремето с ваксините? Още княз Батенберг прави лаборатория за ваксина срещу вариола. Няколко години по-късно вече цар Фердинанд издава указ, с което прави ваксинацията задължителна за всички българи. Вариолата е неприятна болест, при която смъртността е 100% и голям бич на човечеството по онова време. През 1927 г. – преди почти 100 години, България е една от първите държави в света, които декларират, че на нейна територия няма вариола, благодарение на ваксините. Какво ни стана 100 години по-късно? Имаше застъпници, които чакаха руските и китайските ваксини, а се оказа, че те просто не работят.

За тези неща трябва да се говори със спокоен тон. Напълни се с продавачи на страх около нас. Имало криза… Каква криза? Има си ясни технически параметри за криза. Да, има инфлация в целия свят и това може да се овладее. Доходите растат. Заетостта е достатъчно висока в момента.  Трябва да се говори, но трябва да се избегнат две неща – да не се създават свръхочаквания, че като приемем еврото и ще се случи Бог знае какво. Най-много ще го усетят икономически активните хора, защото транзакционните разходи на година са няколко стотин милиона лева, които ще останат на разположение основно на фирмите. Не са много, но не са малко пари. Животът на обикновения човек, който няма фирма, няма да се промени и той няма да усети нищо.

-Готови ли сме да приемем еврото в срок? Някои казват, че можем да не успеем да изпълним техническите изисквания и това пак да се отложи. 

-Техническите изисквания, с изключение на инфлацията, където можем да поискаме някакъв компромис заради войната в Украйна, заради енергийните проблеми, са изпълними. И то за няколко седмици. Законите, които трябва да бъдат приети, могат да бъдат приети. Стига да има воля за това.

-А има ли? 

-Това трябва да видим. Питайте хората, които са в екзекутива на държавата. Господин Пеканов очевидно прави усилия, Министерството на финансите – също. Частните банки се подготвят. Има технически задачи. Приемането ни в еврозоната има икономически и политически компонент. Екзекутивът на държавата не показва ентусиазъм.

-Нали уж мнозинството е от „евроатлантици“, които трябва да се застъпват за това? 

-Трябва да съдим по делата, не по думите. Това, което се искаше от парламента, можеше да бъде изгласувано отдавна. Сигурно има обяснения. Фактът е, че не е направено. А иначе могат да декларират колкото и каквото си поискат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране