08.05.2016 | 16:02
Нинова обеща на социалистите: Няма да ви предам
Ламбо към новия соцлидер: Внимавай с обкръжението, лесно се пада от стола
„Благодаря за доверието. Няма да ви разочаровам, няма да ви предам“. С тези думи новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова се обърна към делегатите на 49-ия конгрес на партията.
„От утре всички заедно ще променим БСП, ще я направим единна и сплотена,
ще я направим силата, която ще промени България”, надъха тя зала 1 на НДК. Тя обяви, че  БСП трябва до края на годината да изготви алтернативен национален план за извеждане на България от катастрофалното положение. На въпрос каква ще бъде политиката й спрямо премиера Бойко Борисов Нинова обяви : „Твърда”. Новият лидер на БСП обяви още, че тя самата няма да се кандидатира за президент на предстоящия наесен вот.
„Внимавай с обкръжението. Лесно се пада от стола“. Този съвет, заедно със заръката да подбира емоциите си, отправи Стефан Данаилов към новия лидер на БСП – депутата Корнелия Нинова. Той бе първият, който обяви официално името й.
Вече е ясно, че тя печели балотажа срещу досегашния соцлидер Михаил Миков с 46 гласа разлика. „За“ нея за гласували 395 от делегатите на конгреса, а за Миков -349. До обрата се стигна, след като един от претендентите за председател на БСП на първия тур – Георги Гергов, даде 55-те гласа в негова полза на Нинова.С мощни възгласи „Победа” и „БСП” Нинова бе посрещната от делегатите в зала 1 на НДК. Тя получи букети от свои съпартийци, а

прегръдка и поздрав имаше и от Миков.

Така, за пръв път в историята на БСП действащ председател на партията на практика е изместен от свой конкурент на избори. Смяната на върха в Столетницата е ставала все след оттегляне на лидера. В БСП се прави и друг пробив, като с Нинова за пръв път соцпартията се оглавява от жена.

„На горещия стол седна Корнелия Нинова. Но на него лесно се сяда и лесно се пада“, предупреди Ламбо съпартийката си. Той й пожела успех, но й предрече трудна работа. Затова я предупреди да подбира екипа си, защото „обкръжението винаги заблуждава“. По адрес на бившия вече лидер Михаил Миков Данаилов каза, „че е един от най-ценните кадри на БСП, но като лидер очевидно му е липсвала категоричност“.
„Тази работа с деликатност не става. Партия се управлява с малко юмрук“,
подчерта Ламбо. Той призова и за по-сериозно обновление, за да „ни харесат наистина младите хора.” И отправи „еретично предложение” – при провал на следващи избори, председателят задължително да подава оставка.
Женското царство в БСП е пълно, след като балотажът за шеф на Общопартийната контролна комисия спечели и Валентина Богданова, която победи Росен Малинов с близо 100 гласа превес.
По-рано премиерът Бойко Борисов коментира изборите в БСП, като подчерта, че основният проблем на партията е, че е излязла от населените места и се е концентрирала върху „Позитано” 20.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране