31.03.2024 | 20:06
Нотариуса с имот за милиони в Гърция. Разследван от прокуратурата бизнесмен плаща 900 000 евро (видео)
Съдружникът на Мартин Божанов е бизнесменът Николай Филипов, който бе разследван и оправдан за данъчни измами

Разследване на журналиста Марин Николов показва нови разкрития по сагата „Нотариуса“ и съдебната система.  Миналата година застреляният мъж е започнал общ бизнес заедно с едър български предприемач в Халкидики, където са купили имот за почти един милион евро.

Как се стига до това съдружие и има ли то връзка с влиянието на покойния Божанов в съдебната система?

Община Касандра, Халкидики, Гърция. Месецът е март. Двама българи регистрират фирма с дейност строителство, работа по изграждането на сгради, настаняване, луксозни, първокласни хотелски услуги и ресторантьорство. Името на Фирмата е „Хадес EН ЕМ“, четем в гръцкия търговски регистър.

Фирмата е гръцка. Като нейно седалище е посочено крайморското селце Лутра, на върха на първия ръкав на Халкидики. Името „Хадес“ буди асоциация с древногръцкия бог Хадес, властелинът на подземното царство, често изобразяван с шапка невидимка и в компанията на триглавото куче Цербер – пазител на света на мъртвите. Латинските букви N M след „Хадес“ са като първите в имената на двамата съдружници – Николай Филипов и Мартин Божанов.

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса отключи уволнения в прокуратурата и проверки на различни институции за търговия с влияние в съдебната власт.

Снимка: bTV

Другият съдружник Николай Филипов е бургаски бизнесмен, бивш собственик на футболен клуб „Нефтохимик“ и пристанище „Европа“ в морския град. Управлява и притежава над 60 фирми с различна дейност – корабен транспорт, търговия със скрап, туризъм, земеделие, охрана.

Снимка: bTV

Филипов избягва публичност, откакто през 2020 година е задържан при акция на спецпрокуратурата за данъчни престъпления с подозрения за щети от над 1 милион лева. След това е освободен последователно под гаранция и домашен арест. През ноември миналата година разследването срещу него е прекратено.

Снимка: bTV

Същата 2023 г. през март е регистрирана гръцката „Хадес N M“, с 12 000 евро капитал от страна на бургаския бизнесмен и още толкова от Божанов, но не в пари, а като стойност на услугите му като съуправител за период от една година, сочат документите. Същата година на 25 май фирмата купува имот.

Според нотариалния акт на Божанов и Филипов имотът им се намира на изток от него селището Агиа Параскеви – в посока към морето.

Снимка: bTV

Справка в гръцкия имотен регистър сочи, че става дума за малко над 12 декара земя. Купувачът е „Хадес N M“, a продавачът е местен земевладелец, на име Константинос Василас.

Цената според нотариалния акт е 900 000 евро. 

Снимка: bTV

На посоченото място откриваме маслинови дървета и панорамна гледка към морето. Засега няма започнато строителство.

Снимка: bTV

„Да, това е този имот. Да, моят баща продаде имота на тези двама души, но до този момент те не са имали друг бизнес с нас, ние не знаем много за Мартин и за другия човек. Мартин потърси моя баща и го попита за тази земя и дали тя е за продан. Моят баща заяви желание да я продаде, очевидно. Така те направиха сделка, платиха му и той взе добри пари от продажбата. С това приключиха отношенията на баща ми с тях, не са имали друга работа за нещо“, обясниха от семейството на Василас.

Снимка: bTV

В документите от имотния регистър попадаме и на името Николаос Тракидис, адвокат от Солун, който преди седмици е искал от архивите договора за имота с пълномощно. Намираме Тракидис, който работи главно с българи в Гърция.

Снимка: bTV

„Имах обаждане от едни наследници, защото аз се интересувах, за да направим приемане на наследство. Вчера ми пратиха и пълномощното едни от тях“, посочи адвокатът Николаос Тракидис.

Чии наследници на собствеността на „Хадес NM“ са искали договора Тракидис – не споменава.

От нас разбира, че съдружникът Мартин Божанов е застрелян и около него текат разследвания и добавя, че не е виждал Мартин Божано и Николай Филипов.

Показваме на брокери в Халкидики конкретния имот на картата.

Снимка: bTV

„900 хил. евро? Скъпо е. Ние продаваме домове в този район. Имоти от 120 квадратни метра ги продаваме за 170 000 евро. Затова си мисля, че земя дори с такава площ е скъпа за 900 000 евро“, коментира Сюзън Джеймисън, брокер от Касандра.

Търсим съдружника във фирма „Хадес N M“ Николай Филипов, за да го питаме как е решил да започне съвместен бизнес с Мартин Божанов-Нотариуса и има ли партньорството им връзка с прокурорското разследване срещу Филипов за данъчни престъпления. То започва през септември 2020 г. с арест, като след това Филипов е пуснат под гаранция от 10 000 лв. След дни по сигнал на ДАНС състав на Специализирания апелативен съд с председател съдия Георги Ушев налага запор на сметките на две дружества на Филипов, от които имало преводи за над 2 милиона долара към турски компании.

През 2023 г. година разследването за данъчни престъпления срещу Филипов е прекратено с мотив – „липса на доказателства“.

Снимка: bTV

Това става 7 месеца след учредяването на фирмата в Гърция с Божанов.

Най-напред уточнява, че Божанов не е участвал с пари нито във фирмата, нито в покупката на 12 декара в Халкидики.

„Става дума за особен вид съдружие, а именно: той е вписан като управляващ съдружник. Това, за разлика от българското законодателство, не го прави съсобственик. Цялото търговско дружество „Хадес ЕН ЕМ“ е моя лична собственост. Визираният от Вас имот е закупен без никакво финансово участие на Божанов“, твърди Николай Филипов.

Филипов обяснява започването на съвместен бизнес с Божанов с „дългогодишен инвестиционен интерес към туризма“. Уточнява, че с Божанов го свързал общ познат, след като обявил, че търси човек да движи бизнеса на място в Халкидики. Целта била да построят бунгала върху имота, който купили чрез банка. Отношенията с Божанов били „добри, делови и без резерви и несъгласия“. Името „Хадес“ измислил Мартин.

„Напълно естествено разширих инвестиционните си контакти и интереси в Гърция и така се срещна моя интерес с вижданията на Божанов. Намерихме пресечна точка на моята визия и цели  и така взехме решението за стартиране на съответните юридически стъпки“, допълва Николай Филипов.

По думите на Филипов според гръцкото законодателство със смъртта на Божанов, по закон „се прекратява и участието му в проекта“. Относно сигналите за търговия с влияние в съдебната система от Нотариуса, бизнесменът отговаря:

Не съм знаел за такива сигнали. Те са работа на институциите у нас и пак тяхно задължение е да предприемат необходимите действия в случай на необходимост (…) Производството срещу мен, касаещо извършено данъчно престъпление, беше прекратено поради липса на престъпление, тъй като се установи, че нямам данъчни задължения. При това, констатацията е на органите на НАП. Това беше тежък период в живота ми, за семейството ми. Претърпях редица здравословни сривове, включително операция. 17 мои фирми бяха на практика затворени от КПКОНПИ“.

Бургаският бизнесмен ни казва, че разследването на спецпрокуратурата срещу него е било „съшито с бели конци“. Той отрича Божанов да е помогнал за прекратяването му и твърди, че появата му като бизнес партньор в същата година е случайност.

Публикуваме в цялост отговорите на Николай Филипов:

Серията от съвпадения, срещи, съвместни бизнеси и общи имоти на неслучайни фигури с убития Божанов не спира да повдига въпроси за контактите и влиянието на покойния в съдебната власт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране