17.02.2015 | 8:51
Нов 8 млрд. евро дълг означава, че у нас няма десни партии
В НС се разигра смущаващ театър в ресорните комисии при гласуването на новия многомилиарден заем
Добри Божилов

Дори ако се вземе предвид по-малката сума от милиардите евро, които от правителството на Борисов изчисляват като нов нетен дълг и който се готвят да вземат, това не е малко за кабинет, който твърди, че е десен. Защото цялостното им поведение говори за крайно лява политика.

По-важно е нещо друго – никъде в техния план няма изрични гаранции за какво ще се ползват парите, т.е. не е казано, че задължително 6 от тези 8 млрд. евро ще отидат за изплащане на стари дългове. Възможно е в един момент да възникне някаква друга потребност, управляващите да решат, че тя е много важна и да ги похарчат за нея. А когато дойде време да се плаща по падеж от стар дълг да се вземе още един заем.

Планираната операция за теглене на заем от над 8 млрд. евро от сегашното правителство не е замяна на дълг срещу дълг, каквато ние помним и сме правили като държава по времето на Милен Велчев във функциите му на финансов министър, когато се казваше, че старият дълг се прекратява и се взема нов. В случая си мисля, че правителството на Борисов ще вземе новия заем и парите ще стоят на някаква сметка, независимо, че ще получават сумите на траншове за три години. Наистина, говори се, че с тези пари ще се плаща по-стар заем, но, представете си утре излиза Бойко Борисов и казва: магистралите ми са по-важни и ми трябва финансиране за тях или пък – трябва да купуваме танкове, и парите отиват за тези неотложни, според него, приоритети. Така ще се включим, може би, в дълговата спирала. Тези модели не важат само за България – да се вземат кредити за едно, а да се похарчат за друго.

Не е добре авансово да се гласуват такива заеми, а да се вземат, когато наближи датата на падежа на старите борчове и точно толкова, колкото ни трябват за тази операция.

От друга страна в НС се разигра смущаващ театър в ресорните комисии при гласуването на новия многомилиарден заем. Ще видим как ще се развие сюжетът и в пленарна зала, защото там е важното решение. За мен е съществена и позицията на президента – нали той се води категорично десен политик и гравитира най-много към реформаторите в парламента? От РБ твърдят, че са десни, а ги гледам как гласуват свободно най-големите заеми в българската история. За мен всеки, който сложи подпис под този мегакредит носи отговорност и лично пред себе си. А ако все пак, с мнозинство народните представители ни натоварят с непосилния дълг, тогава ще получим очевидно доказателство, че в България десни партии няма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране