06.10.2023 | 18:37
Нов опит на правителството да излъже енергетиците и миньорите?
Управляващите не спазват подписаното споразумение. В актуализираната Пътна карта за климатична неутралност не са отпаднали залегналите намаления на базови мощности на въглища?

От появилата се информация в правителствения сайт става ясно, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична неутралност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности.

От изпратеното съобщение става ясно, че целта е да се гарантира съответствието на Пътната карта със сключеното на 3 октомври т.г. в парламента Споразумение между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Никъде обаче в публичното пространство не е публикувана официално актуализираната Пътна карта за климатична неутралност и направените промени в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности.

Според осведомени източници в документа не е заложено отпадането на залегналите намаления на базови мощности на въглища. Това само по себе си показва поредния опит от страна на правителството да вземе решение, касаещи бъдещето на въглищните региони и заетите в тях на тъмно. Тази поредна стъпка от управляващите ще се отрази крайно негативно на върху работата на централите.

Пътната карта за декарбонизация на енергетиката ще се окаже поредният документ след Националния план за възстановяване и устойчивост, Териториалните планове за справедлив преход, актуализирана без обществено обсъждане. В тази ситуация е належащо този така важен документ, касаещ декарбонизация на енергетиката, да не бъде променян без да се чуе мнението на експертите. До тук, без отпадането на залегналите намаления на базови мощности на въглища, всички от сектор “Енергетика” ясно ще изразят своята критика.

Въпросът е така ли се гарантира съответствието на Пътната карта със сключеното на 3 октомври споразумение между кабинета, управляващите партии и протестиращите енергетици? Ако това е така, можем да очакваме нова радикализация на протестите на енергетици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране