10.06.2019 | 11:23
НПСД: ДПС купуваха гласове във Видин, Враца, София-област, Ловеч, Монтана
Евроизборите показаха, че хората искат обединена опозиция, която да пребори монопола на партията на Доган

Политическият съвет на партия НПСД излезе с нарочна декларация, в която прави анализ на проведените избори за Европейски парламент и конкретните резултати от тях.

Вижте пълният текст на документа:

Скъпи съмишленици,

Изборите за членове на Европейския парламент, проведени на 26.05.2019 г. са вече в историята. Същите ще бъдат запомнени с безпрецедентно ниската избирателна активност, което говори за сериозно разминаване в приоритетите между политическата класа и суверена. Корупцията и липсата на правосъдие, водещи до чувство за безнаказаност при овластените, както и липсата на автентична опозиция, доведоха близо 70% от Българските граждани до чувство на отчаяние и апатия.
Обръщаме се към Вас чак сега, по няколко причини:

Изчакахме излизането на окончателните резултати, защото ви дължим максимална прецизност в анализа на резултатите.

С уважение изчакахме и преминаването на месец Рамазан, а също така и празничните дни на Байрама, за да не ги помрачим.

Не на последно място, изчакахме и за да чуем анализа от изминалите избори на участниците, които преди вота ни заливаха с обещания за епични победи и множество спечелени Евродепутатски мандати, но за жалост след излизането на резултатите активността им спадна до нула.

След като изчакахме достатъчно и дадохме възможност на преките участници да дадат своята оценка, дойде време и ние да направим нашата.

Поражението, което ДПС претърпя от Обединената опозиция НПСД-ДОСТ през 2017 г. се оказа непреодолим удар за движението. В традиционните си бастиони то не само не си възвърна изгубеното доверие, но и продължи да губи гласове. Въпреки огромния ресурс и мобилизация, движението с усилие изкара гласовете, до които се сви през 2017 г. За пореден път заложиха на купения и корпоративен вот, като се концентрираха върху райони като Видин, Враца, София-област, Ловеч, Монтана и др. Анализа на гласовете показва, че тези които гласуваха за Обединението между НПСД и ДОСТ през 2017 г., сега не само не подкрепиха ДПС, а въобще не излязоха да гласуват поради липса на алтернатива.

Тук идва логичният въпрос, защо в тези избори липсваше алтернатива на ДПС? Причините са няколко.

Заради предателството на Орхан Исмаилов, „Народна партия свобода и достойнство“ не можа да вземе участие в изборите. Самият Исмаилов участва в изборите като кандидат на коалиция „Воля – Българските родолюбци“, която още от самото начало се позиционира като национал-популистки миш-маш. Участието му в коалицията целеше да изпрати евродепутат в групата на Европейските националисти редом до „личности“ като Марин Льо Пен, Матео Салвини, Хайнц-Кристиян Щрахе и др., известни предимно с анти-ислямската си реторика. Това не остана скрито от избирателите и Исмаилов получи в национален мащаб 3110 гласа. Представителна е ситуацията в Търговище където като кандидат на НПСД през 2013 г. Исмаилов получава над 5500 гласа, през 2017 г. получава 4257 гласа, а като кандидат на Воля през 2019 г. беше наказан от съгражданите си с 499 гласа. Неговият катастрофален резултат дойде като потвърждение на правилната преценка на ръководството на НПСД, което го изключи от партията още на 29.01.2019 г.
Катастрофален резултат получи и предвожданата от Лютви Местан партия ДОСТ. В отчаян опит да задържи скъпоценния си председателки пост, Местан игра ва-банк и реши, че ще се скрие зад листа от образовани и амбициозни младежи. За тяхна утеха е важно да кажем, че изначално те нямаха никакъв шанс, защото не бяха възприети като представители на партия ДОСТ, а като представители на Местан. Тук е момента да отбележим, че нищожният резултат на ДОСТ от 7130 гласа, се яви като пряк резултат от действията на Местан в последните две години. Още в първото си интервю след Парламентарните избори през 2017 г. Местан си присвои резултата на Обединение ДОСТ-НПСД, като ги обяви за гласове на партия ДОСТ. След това започна разправата с вътрешните му опоненти. Над 40 от най-важните членове на ръководството на ДОСТ или бяха принудени да напуснат, или бяха изхвърлени от Местан.

От казаното дотук има няколко важни извода.

Не ДОСТ, а Обединението между НПСД и ДОСТ изкара резултатите през 2017 г., защото хората видяха в онова Обединение алтернатива на статуквото.

Избирателят оцени достойно и залитналия към национал-популизма Орхан Исмаилов и стожера на задкулисието Лютви Местан. И макар, че двамата така и не намериха за нужно да оценят „резултатите си“, няма да се учудим скоро да ги видим в нов опит да излъжат суверена. Няма да мине!

Резултатите – когато я няма „НПСД“ и достойните членове на ръководството на ДОСТ, са плачевни.

Скъпи приятели,

Ние от НПСД няма да се водим от логиката на Председателя на ДОСТ и да твърдим, че разликата между  100 479  гласа през 2017 г. и 7130 гласа 2019 г. е на НПСД. Изводът, който правим е, че избирателят иска да види ОБЕДИНЕНА ОПОЗИЦИЯ, която да пребори монополиста ДПС.

Ръководството на НПСД  започва активни действия за преодоляване на различията между различните опозиционни групи и в следващите дни ще излъчи преговорна група. Също така ще предложим конкретни стъпки за да изпълним дълга си към всички които през 2017 г. ни подкрепиха – да им дадем алтернатива.

Призоваваме всички, които не са опетнили името си и милеят за силна ОБЕДИНЕНА ОПОЗИЦИЯ, която да се противопостави на корупцията, липсата на правосъдие, икономическия упадък, социалната неправда и тиранията на задкулисието, нека заедно да положим основите!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране