19.01.2023 | 16:40
НСО свали охраната на Петков
Бившият премиер ще ползва само автомобил и шофьор на държавна служба

Държавната охраната на бившия премиер Кирил Петков е свалена, потвърди самият той пред журналисти в парламента.

Аргументът е бил, че няма непосредствена опасност за живота му, обясни Петков за свалената охрана. Той обаче все още ползва превоз от НСО и отрече твърденията, че заедно със съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев са наели частна охрана.

По закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател се пазят до 4 години след освобождаването им от длъжност. През октомври служебният кабинет предложи промяна, с която този срок се съкращава. Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател Гълъб Донев.

В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери – Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Отделно от това трябва да пази бившите шефове на парламента Ива Митева и Никола Минчев. Заедно с това трябва да се охраняват и действащите президент Румен Радев, шеф на парламента Вежди Рашидов и премиер Гълъб Донев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране