21.08.2023 | 20:14
Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа
Българската шахматистка допусна поражение с черните във втората рапид партия

Нургюл Салимова остана на една ръка разстояние от Световната купа в женския шахмат. 20-годишната състезателка от село Крепча отстъпи във финала на турнира в Баку пред световната №3 Александра Горячкина с 1,5:2,5 т. след тайбрек.

След като и двете класически партии в събота и неделя завършиха реми, днес международен майстор Салимова и гросмайстор Горячкина седнаха една срещу друга за игри със съкратена контрола.

Първата рапид партия (с 25 мин. време за мислене + 10 сек. на всеки направен ход) приключи реми, след като българката не успя да материализира превъзходството на белите фигури, което постигна в Дебют на дамската пешка. Нургюл надигра тактически опонентката си и създаде печеливша позиция, но както и във втората класическа партия вчера изпадна в цайтнот и допусна неточности, които позволиха на рускинята да стигне до равенство на 42-рия ход.

Във втората партия с 25-минутна контрола Салимова имаше черните фигури в Каталонско начало. Тя успя да неутрализира териториалното преимущество на Горячкина и беше на косъм да предизвика ново реми, но груба грешка в ендшпила (89… Bе2?) позволи на съперничката ѝ да отвори коридор за две проходни пешки и тя стигна до победата на 105-ия ход.

Като финиширали в Топ 3 за Световната купа, Александра Горячкина, Нургюл Салимова и спечелилата бронзовия медал украинка Анна Музичук се класираха за Турнира на кандидатките през 2024 г. Той ще се проведе в Торонто (Канада) от 2 до 25 април с участието на общо осем шахматистки, които ще излъчат следващата претендентка за световната титла при жените.

Гарантирано участие в него имат още загубилата мача за короната тази година Лей Тиндзие (Китай), както и рускинята Катерина Лахно като победител във веригата „Гран при“ за сезон 2022/2023. Останалите три квоти са запазени за първите две в Големия швейцарски турнир на FIDE през октомври и ноември 2023 г. на о-в Ман и за състезателката с най-висок рейтинг през януари 2024 г., която все още не се е класирала.

Турнирът на кандидатките ще се проведе по схемата всеки срещу всеки по два пъти. Шахматистката, събрала най-голям актив от 14-те си партии, ще стане официален претендент за световната титла и ще получи правото през 2025 г. да играе мач с настоящата шампионка Дзю Уъндзюн (Китай).

Въпреки загубата в днешния финал постижението на Нургюл Салимова е най-значимото за български шахматист в глобален мащаб, откакто Антоанета Стефанова (2004-2006 г.) и Веселин Топалов (2005-2006 г.) бяха световни шампиони при жените и при мъжете.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране