12.07.2015 | 23:03
Няма виновни за жертвите в Ораново
След две години разследване трагедията в мината остана без обяснение

Окръжната прокуратура в Благоевград е прекратила разследването за смъртта на четиримата миньори, затрупани в рудник „Ораново“ край Симитли. Трагичният инцидент стана на 16 юли 2013 г. около 9,30 ч., когато в 64-та галерия се свлякоха около 270 куб. м земна и скална маса и затрупаха Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов.

Двама от тях бяха намерени часове по-късно, а колегите им – след близо 20 дни. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причинена смърт поради немарливо изпълнение на задълженията. След близо 2 години разследването е прекратено заради „доказана липса на престъпление“. Липсвали действия или бездействия, свързани с нарушаване или отклонение от правилата за безопасност, които да са в пряка причинна връзка с трагедията.

Сложната експертиза показа, че няма връзка между поведението на длъжностни лица и свличането на земната маса. Рудникът е най-дълбокият въглищен в България, с добивни работи на дълбочина над 450 м под земната повърхност. На 16 юли четиримата копачи влезли в галерията, след като преди това там е извършено взривяване за събаряне на въглищни пластове. Миньорите работили около 30-35 минути и около 9,30 ч. изведнъж се усетила откъм дъното на галерията усилена въздушна струя, машините спрели да работят, спрял да работи и вентилаторът. Станал е внезапен пробив, а земните маси са затрупали работниците, твърди експертизата.

Според експертите мястото на инцидента е сложен тектонски възел, като част от разломите са нови. Новооткрит е разсед, който в дълбочина минава близо до изземваната галерия. Не е имало признаци, които да предположат свличането. То има вероятностен характер, определен от различни минно-геоложки условия и технологията на добив, която не предполага запълване на вече иззети пластове, които остават кухи. Прокуратурата смята, че галериите били достатъчно устойчиви и с добра носеща способност.

Прокурорското постановление за прекратяване на разследването е обжалвано от майката на загиналия Иван Лазаров.  Собственикът на фаталната мина „Ораново“ Красимир Михайлов-Паргов е печално известен в региона. Радомирският бизнесмен има конеферма и гледа говеда в село Прибой.

Той е и бивш президент на футболен клуб „Миньор“ в Перник. След инцидента ръководството на Общия работнически професионален съюз обяви за виновник за смъртта на миньорите именно собственика Красимир Михайлов. От профсъюза подчертаха, че натоварването в мината не съответства на нивото на безопасност, което трябва да гарантира живота на работниците. Фирмата концесионер беше критикувана от тогавашния министър на икономиката Драгомир Стойнев, който каза, че в дивия капитализъм, който живеем, много често първо се мисли за парите и после за хората. Тогава той подчерта, че не е нормално в мина да няма спасителна служба за аварийни ситуации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране