08.04.2016 | 20:33
Общини масово събират незаконни такси
Прокуратурата поиска отмяна на 93 общински наредби

Окръжните административни прокуратури в страната подадоха 93 протеста и поискаха от административните съдилища да обявят за нищожни текстове от общински наредби. Само в София апелативните прокурори са установили 34 незаконни общински наредби и са подали 24 протеста до административните съдилища. В района на Пловдив наредбите са 30, като прокуратурите са подали 28 протеста до административните съдилища и са изготвили 2 предложения до общините за отстраняване на незаконосъобразната правна уредба.

Апелативната прокуратура във Варна е установила 21 незаконни общински разпоредби, в района на Велико Търново броят на нормативните документи е 12, а подадените протести са осем. В Бургас установените наредби са 15.

Според прокуратурата текстове в наредби в 112 общини незаконосъобразно регламентират издаване на „разрешения за разкопаване или прокопаване“ на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, а с това и задължение за заплащане на такси от граждани и организации. Такива разпоредби обаче нямат законно основание. В тези случаи единственият индивидуален административен акт, който се изисква от закона, е разрешението за строеж и липсва друго законно основание за издаване на разрешение за разкопаване. Недопустимо е въвеждането на незаконни административни процедури и събиране на такси от гражданите, се сочи в изводите от проверката.

Изготвени са и 27 предложения до общините за отстраняване на закононарушения в инспектираните области. В три общини по собствена инициатива е стартирала нормативна промяна.
В началото на 2016 г. Върховната административна прокуратура разпореди на окръжните прокуратури, включително Софийската градска прокуратура, да извършат проверка на всички подзаконови актове, които се издават от общинските съвети в страната.

Проверяващите са установили, че в наредбите, приети от общинските съвети, са регламентирани различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа и незаконосъобразно гражданите са натоварени с административни и финансови тежести.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране