22.02.2024 | 10:31
Официално от МВР: Петьо Петров – Еврото е жив, най-вероятно се намира в съседна държава
Полицията има усещане, че скоро ще разкрие разстрела на Божанов. Шефът на СДВР намекна, че убитият може да е бил сътрудник на службите

Мартин Божанов – Нотариуса е бил със сменени лични данни в продължение на 2 години, като лични документи с фалшивите имена и ЕГН не са му издавани. Това заяви в интервю за bTV директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. По думите му основният мотив за убийството на Нотариуса е финансов, а извършителят е действал професионално.

„Между 1997 до 1999 година служител на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са променени последните 5 цифри от неговото ЕГН. Никога не е имал документ за самоличност с променено име и фамилия“, обясни главния комисар.

Спрямо това има ли вече заподозрян за убийството на Божанов, Николов отбеляза, че „имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор убийства ще се възнагради с успех“. За мотивите за убийството главният комисар посочи, че „мотиви спрямо това лице със спорна репутация има много. Но действително имаме основен мотив, по който работим и мисля, че той ще се окаже коректен. По-скоро е финансов мотив“.

Относно това дали убиеца на Божанов е един, Николов коментира: „в общи линии изстрелите, които са произведени са три и считам, че са произведени от един човек с едно оръжие. Това показва и експертизата на гилзите“. По думите му „изстрелите са произведени от 10-12 метра. Убийството е станало веднага след паркиране на лекия автомобил на паркомясто, което обикновено е използвал, и в момента на убийството е получил точен професионален изстрел в задната част на тила“.

„Свидетели установяваме и към настоящия момент. От това, което установихме в първоначалните огледи е, че е имало доста лица, преминавайки в близост, но за жалост те не са могли да го видят и не са подали своевременен сигнал, за да можем да създадем организация и да установим извършителя по горещи следи“, отбеляза още комисарят.

Николов заяви, че „телефоните на Божанов са назначени за експертиза“, като „скоро ще имаме резултати“. „В хода на претърсване на жилището и автомобила установихме само 2 телефона, които той е използвал последните 6 месеца. Предстои да бъдат отключени и да бъде анализирано всичко, включително телефонните разговори в тях“, обясни още той.

Според Николов Нотариуса не е бил притеснен непосредствено преди да го убият: „По никакъв начин той не е сигнализирал за притеснения. Маршрутът му е бил обичаен. Поведението му е било доста спокойно въз основа, на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви притеснения за живота си“.

Спрямо дали Божанов е бил сътрудник на МВР комисарят обясни, че „подобни въпроси следва в последствие да отговори прокуратурата“. Той обаче коментира, че „сътрудниците на МВР трябва да са богати на информация и да бъдат правилно внедрени в престъпни структури, откъдето да черпят информация оперативна. Профилът на Божанов отговаря до някаква степен на такъв човек, но когато получим категорична информация, че това лице извършва престъпна дейност следва веднага да бъде преустановена работата ни с него“.

Николов посочи още, че в СДВР са постъпвали сигнали за Божанов – общо 17 преписки и досъдебни производства от 2008 г. досега. „4 са досъдебни като по 3 от тях той е пострадал. И 1 е обвинен като извършител на измама. Отделно от това има 13 преписки, 8 от които са срещу него, останалите са от него спрямо конкретни лица“, обясни комисарят. Той уточни, че досъдебното от 2010 г. е за съмнение в имотна измама.

Спрямо Петър Петров , къде е и дали изобщо е жив, комисар Николов отбеляза: „Нямам данни да е починал. Считаме го за жив. Обявен е за издирване от 31.05.2023 и нашите екипи го търсят постоянно. По мои данни не се намира в България повече информация не следва да давам. В близка на нас страна, според мен“. Относно дали Еврото и Нотариуса имат някакво свързващо звено, комисарят посочи: „Има едно и това е бившата съпруга на Еврото – Любена, която е била близка приятелка на починалия Божанов. Според мен може би и бизнес партньор. Разпитана е“.

Относно това дали коли на МВР често са били забелязвани до SS клуб на Нотариуса, Николов коментира: „Извършили сме проверка и установяваме, че тези автомобили, които са заснети от това сателитно наблюдение, са били собственост на фирма на господин Божанов, която после е прехвърлена на негов сътрудник. Тези автомобили са Opel Astra и Opel Vectra син и бял цвят. Същите каквито има МВР. И може би от там идва объркването. Не изключвам вероятността полицейски автомобили да са паркирали там, но към този момент нямаме такива данни“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране