07.03.2015 | 20:16
Огнян Донев купува „Токуда банк“
Фармацевтичният бос вече е направил сондажи в БНБ, трезорът се продава на безценица

Членът на надзорния съвет на „Токуда банк“ Даниел Стърн е започнал разговори с бизнесмена Огнян Донев, за да му продаде кредитната институция.

Биизнесменът вече е направил сондажи в БНБ при какви условия би получил разрешение някоя от неговите фирми да стане мажоритарен собственик на трезора, научи МИГNews. Все още няма сделка, тъй като тече т.нар. „проучвателна фаза“, но събитията могат да се развият много бързо.

„Токуда банк“ е една от малките като обем на активите си кредитни институции у нас. Балансовото й число в края на 2014-а е 442 млн. лв., а капиталът й е 51 млн. лева. От 2010-а насам финансовите й резултати са около нулата, а през последните две години банката отчита загуби. По тази причина собственикът й Тарао Токуда от 3 г. се опитва да й намери купувач. Първоначално японецът искаше да продаде банката за близо 65 млн. лв., колкото бе вложил в нея. С такава цел именно бе назначен в надзорния й съвет Даниел Стърн. В крайна сметка след няколко несполучливи опита, сега цената й е паднала драстично.

Интерес към евентуалната покупка на банката е проявил Огнян Донев, който чрез „Донев холдинг“ е най-големият акционер в „Софарма“ АД. По закон БНБ дава разрешение за придобиване на всеки пакет от акции, надвишаващ 10% от капитала на дадена банка.

От 2007-а съществува документ, наречен „Основни принципи на лицензионната политика на БНБ“. В него ясно е посочено, че придобиването на банки у нас от български бизнес групи ще подлежи на много строг контрол и на редица изисквания, които не се прилагат в случаите, когато една банка купува кредитна институция у нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране