29.07.2015 | 0:50
Окончателно: Пенсионираме се на 65 г.
Депутатите одобриха на второ четене реформата на министър Калфин

Възраст 65 години в комбинация от 37 години осигурителен стаж за жените и 40 години за мъжете е формулата, при която българските граждани ще излизат в пенсия от 2037 година. Това решиха народните представители от мнозинството при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. С 97 гласа „за“, 20 „против“ и 10 „въздържали се“, без почти никакво участие от страна на „социалните защитници“ от БСП и „Атака“, депутатите приеха предложеното от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин плавно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия.

Сега жените излизат в заслужена почивка на 60 г. и 10 месеца при 35 години и 2 месеца на пазара на труда, а мъжете – на 63 г. и 10 месеца при 38 години и 2 месеца работа. Приетите нови текстове предвиждат от 1 януари 2017 г. възрастта за жените да започне да нараства с по 2 месеца годишно до 31 декември 2029 г., а след това с по три месеца годишно до достигане на 65 години. Възрастта за мъжете ще расте с по 2 месеца годишно до края на 2017-а, а след това с по 1 месец годишно. По същия начин осигурителният стаж ще расте с по 2 месеца годишно и за двата пола.

Лицата, на които не им достига стаж, ще се пенсионират на 67 г. при условие, че са прекарали поне 15 години на пазара на труда. Тези, на които не им достигат до 12 месеца от необходимата възраст, но имат натрупан стаж, могат да го направят и по-рано, но пенсията им ще бъде намалена с 0.4% за всеки липсващ месец. След 31 декември 2037 г. възрастта за излизане в заслужена доживотна почивка ще започне да се обвързва с продължителността на живота в страната и на практика няма да има таван, гласуваха още депутатите.

„Не знам как ще обяснявате на избирателите си, че им вдигате възрастта на 65 г., за да не доживеят пенсия, и искате 40 години стаж, за да не могат да се пенсонират. Това нито е социално и финансово обосновано, нито е морално“, разкритикува реформата Георги Гьоков от БСП Лява България.

Според левицата гласуваните промени са цинизъм, равносилен на геноцид, защото преследват единствено фискална стабилност в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), но изцяло за сметка на правата на хората. Червеният депутат Филип Попов се опасява, че работещите няма да имат стимул да се осигуряват, което ще увеличи сивата икономика. Освен това гражданите се лишават от основното им право след като цял живот са отделяли вноски от заплатата си, да получат адекватна помощ от държавата в края на живота си.

„На хората масово не им достига осигурителен стаж, защото имат огромни бели петна от годините на прехода, и единственият приемлив вариант за тях ще бъде да влязат в корупционна завера, за да се пенсионират с увреждане. Това е антимярка!“, категоричен е и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране