30.06.2021 | 0:15
Още българи със санкции по „Магнитски“?
Посланикът ни в САЩ привикан във финансовото министерство

Посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев е бил поканен преди часове в американското финансово министерство, съобщи “24 часа”.

Според дипломатически източници от София темата на разговора е била законът “Магнитски”, но повече детайли не ни бяха дадени.

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи – на бизнесмена Васил Божков, на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на Илко Желязков – бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

От дни усилено се коментира, че към този списък ще бъдат прибавени нови имена, с които на държавни фирми и ведомства не се препоръчва да правят бизнес.

Тихомир Стойчев е заявил пред медията, че не може да коментира темата.  Източници от българското външно министерство неофициално допълниха, че от дипломатическата ни мисия във Вашингтон е пристигнала официална нота за съдържанието на разговора на Стойчев в американското финансово министерство.

В средата на юни бизнесменът Васил Божков поиска да бъде заличен от санкционираните по закона “Магнитски”. Делян Пеевски нае международна адвокатска кантора, която да го представлява в САЩ при оспорването на включването му в санкциите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране