01.02.2015 | 11:04
Освободиха задържаните в Судан български пилоти
Те се намират в град Ида, Южен Судан

Задържаните в Судан български пилоти на „Хели Еър“са освободени, потвърди шефът на компанията Георги Спасов пред Нова телевизия.

Те се намират в град Ида, Южен Судан, откъдето с хеликоптер ще бъдат транспортирани до столицата Джуба. Министерството на външните работи информира, че българските граждани се намират на сигурно място на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН.

МВнР използва случая да изкаже дълбока благодарност на СПП на ООН и нейните екипи на място в Южен Судан, както и на офиса на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси. Благодарим съм за конструктивната роля на правителството на Република Судан при разрешаването на ситуацията с нашите сънародници, посочват от Външно.

Припомняме, зенитни части на суданските бунтовници принудиха хеликоптер с български екипаж да се приземи в контролирана от тях територия в Нубийските планини. Хеликоптерът изпълнявал полет по договор със Световната програма по прехранването към ООН. Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, бяха задържани от групировката „Народно движение за освобождение на Судан-Север“. Това е северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране