11.05.2016 | 0:01
От Каспичан до Видин през Банкя: Бойко и Мая отпушват дебата
Цунки-гунки с Мая във вторник сутрин

Анна Цолова, НТВ: …Както се казва, всички отидоха при Мая Манолова заради проблемите с Изборния кодекс, Мая Манолова дойде при нас.

…Преди обаче да продължим разговора за Изборния кодекс и инициативата, която подхванахте вие около неразбориите около Патриотичния фронт, имате ли какво да кажете по евентуалната забрана и в София, и не само, да се носят бурки и изобщо всички маски, които да скриват лицата на публични места. Защото това са права на граждани и затова се обръщам към вас.

Мая Манолова, омбудсман: Разбира се, че имам какво да кажа и като юрист, и като правозащитник. Според мен към тази тема трябва да се подхожда много внимателно и във всички случаи трябва да има достатъчно дълго обществено обсъждане, да се чуят различни мнения. И вчера през целия ден бях в компанията на българи, които живеят в чужбина, че в някои европейски държави, например и във Франция, и в Белгия са забранени бурките в държавните училища, в държавните университети, в държавните учреждения. Но самото понятие публични места е достатъчно широко, защото улицата, джамията също са публични места. Всъщност самата идея на тези религиозни облекла е не да се носят вкъщи, а да се носят навън. Това е едната гледна точка. Освен това според Конвенцията за правата на човека правото на религиозно облекло е основно право. Само че то се удря с едно друго човешко право. Аз тук не бих изтъкнала аргументи, свързани с националната сигурност, а аргументи, свързани с правото на защита от дискриминация и равнопоставеността на половете. И тук именно трябва да се прецени балансът.

Виктор Николаев, НТВ: Т.е. от името на забулената със скрито лице, гледайки нейните права, а не правото й да иска да си скрие лицето.

ММ: Много често това не става доброволно, много често и от самата жена не се разбира, че тя е обект на дискриминация. Именно затова защитата трябва да бъде толкова по-сериозна, толкова по-голяма. Всъщност правило ли ви е впечатление, че и в България по официалната статистика семейното насилие, насилието над жени е минимално. По официална статистика. Защото повечето от жените даже не осъзнават, че са жертва на домашно насилие. Тоест приема се, че това е нормално това отношение.

ВН: Според вас насилие ли е скриването на лицето на жената?

ММ: Да, това не е заплаха за националната сигурност според мен. Тъй като и чисто фактологически терористите не е задължително да са с бради. Видяхме какво се случва. Обикновено са съвременно облечени, с къси панталонки, с раничка. Освен това аз като юрист много се съмнявам, че подобен проблем може да бъде решен с наредба.

ВН: Т.е. подкрепяте или не подкрепяте?

ММ: Наредбата е нормативен акт, който урежда въпроси от местно значение. Ако например в Каспичан бурките са забранени, а във Видин не са, човек, идвайки от Видин, трябва да се преоблече в Каспичан.

ВН: Ще си облече анцуг.

ММ: Може би трябва да има табела, нова пътна табела, нов пътен знак „Бурката забранена“. Този дебат е необходим, той трябва да се случи на ниво закон.

АЦ: Има такова предложение в парламента.

ММ: ЦАми значи там е мястото, а не чрез такива самоинициативи в една община така, в друга обратното. А всъщност в момента и след вчерашните разговори всъщност политиците получиха една възможност – да чуят гражданите. И наистина важно е и трябва да се отбележи, че всички парламентарни групи се съгласиха с основателността на исканията на българите в чужбина. Всъщност процесът се отпуши и първата най-важна крачка беше направена след срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той направи първата крачка, която отпуши процеса и създаде среда, в която българите в чужбина да бъдат чути.

ВН: Вие ще станете член на ГЕРБ!

ММ: Аз не съм помирителна комисия, която има за цел да скрепява управляващата коалиция. Отношенията в управляващата коалиция не са моя грижа. Аз имам ангажимент да защитавам правата на гражданите!

***

ПП. Жалко, че Мая не е помирителна комисия 🙁 Коалицията уйде у ряката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране