05.04.2024 | 14:26
От любовта на Делян Пеевски с ГЕРБ се роди служебен кабинет
Назначенията във временния кабинет показват, че ДПС (в по-малка степен) Бойко Борисов ще имат пълен контрол върху властта през следващите месеци

Съставът на служебния кабинет, представен от бъдещия служебен премиер Димитър Главчев, е смесица от доказали през годините лоялността си към Делян Пеевски управленски кадри на ГЕРБ, заемали различни позиции в изпълнителната власт по време на мандатите на Бойко Борисов и предходните служебни кабинети, хора, чиито биографии се свързват с БСП, и такива, които заемаха министерски постове и в ротационното правителство на Николай Денков, предложени от ПП-ДБ.

Главчев обяви номинираните на среща при президента Румен Радев в петък, на която присъстваха и представители на всички парламентарно представени политически сили съгласно изискванията на новите текстове на конституцията. При представянето им номинираният за служебен премиер каза, че се е старал в състава на служебния кабинет да попаднат „експерти, да има приемственост и правителството да бъде политически балансирано“. Това лесно може да бъда опровергано.

Служебният премиер Димитър Главчев може да претендира, че предложеният от него временен кабинет не е свързан с ГЕРБ и ДПС, от ГЕРБ може да твърдят същото (както вече сториха), но това е много далече от истината. Равносметката след прочитането на имената, които ще влязат в различните ведомства, след като президентът подпише указа в понеделник, е смущаваща.

Два от основните ресори, които се оказаха препъникамък в отношенията между ПП-ДБ, от една страна, и ГЕРБ (и ДПС мълчаливо зад тях), от друга, явно показват линията, която ще следва Главчев. А тя е линията на Бойко Борисов. Става дума за Министерството на вътрешните работи, където поста запазва близкият до ГЕРБ и ДПС Калин Стоянов, и Министерството на правосъдието, в което ще влезе заместничката на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов – Мария Павлова.

Двете персонални решения за министерствата, които предлага Главчев, показват ясно нагласата му: вътрешното министерство, което е ключово за организацията на изборите, остава сфера на влияние на Борисов и Пеевски, а правосъдието ще се доминира от прокуратурата, което е опит да се сложи кръст на всички усилия, направени до момента за обезвластяване на тази институция, която години наред доминира съдебната власт, и то в колаборация отново с ГЕРБ и ДПС.

Като се има предвид, че кабинетът „Денков-Габриел“ падна по думите на ПП-ДБ поради нежеланието на Борисов да поеме конкретни ангажименти за продължаване на реформите в правосъдието, както и преосмисляне на службите, предложенията за министри във въпросните ведомства на свързания с ГЕРБ Димитър Главчев косвено потвърждават версията на партиите на промяната.

В състава на служебното правителство се забелязва и друго: в него са предложени досегашните министри на земеделието Кирил Вътев, на транспорта Георги Гвоздейков и на образованието Галин Цоков. В оставането им има редица нюанси. Първият и най-важен детайл е, че с тяхното „преназначаване“ може да се аргументира и това на Калин Стоянов в МВР.

След това обаче идват по-малко очевидните изводи: по информация още от преговорите за съставяне на правителството „Денков-Габриел“ – образователният министър Галин Цоков е бил предложение на Мария Габриел, т.е. тук ясно се вижда влиянието на ГЕРБ. Транспортният министър Георги Гвоздейков е член на „Продължаваме промяната“ и оставането му в служебното правителство би създало впечатлението, че интересите на всички партии от настоящата сглобка са удовлетворени. От срещата в президентството обаче се разбра, че това не е така. Съпредседсателят на ПП Кирил Петков съобщи, че партията ще изключи Гвоздейков заради отказа му да се оттегли от поста.

Алексей Лазаров

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране