30.08.2022 | 20:40
Отговарящият за санкциите на САЩ е на визита у нас
Президентът Радев обсъди санкции по “Магнитски” с посланик О’Брайън

Координаторът на звеното за санкциите в Държавния департамент на САЩ пристига днес на двудневно посещение у нас, съобщи американското посолство.

Посланик Джим О‘Брайън е ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент. В България той ще проведе срещи с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност. С тях ще разговаря по теми, свързани с насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда, подпомагането на преките чуждестранни инвестиции и засилването на върховенството на закона, се посочва в съобщението.

В компетенциите на ръководеното от посланик О‘Браян звено са и санкциите по закона „Магнитски“, под чиито удари вече попаднаха няколко знакови личности у нас – Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

По време на визитата посланик О‘Брайън ще посети събитие, организирано от Американската търговска камара с участието на Германската и Швейцарската търговски камари, посветено на засилването на трансатлантическите бизнес отношения.

Правителството на Съединените щати високо оценява възможността да работи със своите български партньори в днешния решаващ момент за световната икономика в името на създаването на по-добре свързано и проспериращо бъдеще, завършва съобщението.

Силна икономика, проспериращо общество и свободни медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения. Това заяви президентът Румен Радев на среща с посланик Джим О‘Брайън.

Държавният глава оцени високо подкрепата, която гражданското общество у нас получи по линия на Закона „Магнитски“ и подчерта необходимостта от реална политическа воля за извършване на реформа в системата на правосъдието. Такава реформа ще създаде качествено нова бизнес среда в България, условия за привличането на стратегически инвестиции и преди всичко ще укрепи държавността, посочи Румен Радев.

Президентът открои и усилията на двете служебни правителства през изминалата година за увеличаване на прозрачността в работата на изпълнителната власт. Българското общество очаква от прокуратурата конкретни действия по внесените от служебните правителства през м.г. редица сигнали за извършени нарушения в управлението, което е задължително условие за връщането на доверието в институциите, подчерта още президентът.

Провеждането на честни парламентарни избори, разработването на законодателната рамка, необходима за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенген, както и енергийната диверсификация, също бяха сред акцентите на срещата.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Абе я сакам да го прашувам он дека се бара за президентин на Бугария-абе господин президентин,с овой ли америчко гюбре ке се онождаш,а гюбре усрано.Пойди у говнярнико,лайно умирисано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране