01.02.2015 | 0:32
Откриха домашни кокошки с птичи грип в Бургаско
Вирусът е изолиран само в един стопански двор

Домашни кокошки с птичи грип в Константиново, Бургаско. Това показват резултатите от взетите преди дни проби. Новината потвърди и Агенцията по безопасност на храните в Бургас. Вирусът е изолиран само в един стопански двор. Там и в съседните дворове всички птици ще бъдат умъртвени, съобщи Нова телевизия.

Засега не се налагат по-драстични мерки и няма да се умъртвяват птиците в цялото село. Дезинфекцират се всички дворове. Константиново граничи с езерото „Мандра“, което пълно с водоплаващи диви птици, които пренасят заразата, обясняват от Агенцията по храните.

На 27 януари бе установен птичи грип в Бургас. На пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обясни, че на 22 януари в лабораторията на град Бургас са установени 2 мъртви птици, които на 23 януари са взети за изследване. То е показало, че заразените две птици около защитена местност „Пода“, гр. Бургас са пеликан и речна чайка, като при пеликана е установено наличие на птичи грип.

Мерките за промишлените ферми са насочени към засилване на биосигурността, а за стопаните, които отглеждат птици за лична консумация в дворовете си, са те да не се допуска да ходят свободно извън дворовете. Предприети са мерки и по крайбрежието на Черно море. В ограничения регион ловът е забранен и е обърнато внимание за контрола на движението.

Министерство на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните са предприели мерки да се дезинфекцира районът на Бургас, включително кварталите „Меден рудник“, Горно Езерово, Долно Езерово и Лозово. В този район е отцепена 3-километрова предпазна ивица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране