01.12.2023 | 11:05
Отпада “донос – бонус” за сигнал до НАП, таванът на кеша остава 10 000 лв.
Отпадна и идеята на МФ в ресторантите с 2, 3, 4 и 5 звезди задължително да има възможност за плащане с ПОС терминал

Бюджетната комисия в парламента отхвърли на второ четене редица от предложенията на финансовия министър Асен Василев за вдигане на данъчната събираемост и борба със сивата икономика, стана ясно в четвъртък. Още по време на първото гласуване ГЕРБ и ДПС обявиха, че приемат текстовете, при условие че те ще претърпят сериозни редакции.

Депутатите отхвърлиха предложението за въвеждане на бонус от 10% за лицата, които подадат сигнал до НАП за укрити данъци или осигуровки. Идеята на Василев беше по англосаксонски модел да се въведе финансов стимул при подаване на информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества на обща стойност над 100 000 лв. Бонусът трябваше да е 10% от събраните от НАП или Агенция “Митници” допълнителни приходи за бюджета.

Отхвърлено бе и предложението на министъра, което не може да мине през парламента вече 10 години, за намаляване на тавана на кешовите плащания от 10 000 на 5 000 лв. Идеята беше да се ограничат разплащанията в брой, защото кешът е горивото на сивата икономика.

Отпаднаха и текстовете за това работодателите от ресторантьорския сектор, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път. По-рано ресторантьори се оплакаха, че това би създало проблем със сезонните работници в сектора от държави извън ЕС, които трудно си откриват банкови сметки у нас.

Отпадна и идеята за облагането на бакшишите. Промяната предвиждаше в облагаемия доход да се включат и всички предварително неопределени допълнителни парични плащания, дефинирани като плащания за добро обслужване.

Отхвърлено бе и предложението за данъчни отстъпки при събиране на касови бележки и регистрацията им в НАП. Идеята бе бонусът да е 0.5% от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно. Оказа се обаче, че облекчението ще е нищожно – от порядъка на няколко лева месечно.

Депутатите от комисията, с изключение на ПП-ДБ, гласуваха да отпадне промяната за гражданските договори. Според текстовете при определени условия те трябваше да се смятат за трудови, без за това да се произнесе Главната инспекция по труда и съдът, както е сега. Целта беше събирането на по-високи данъци и осигуровки.

По предложение на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в Закона за опазване на земеделските земи се направиха изменения, според които фотоволтаици ще могат да се слагат на най-ниската категория земи – 7.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране