31.12.2015 | 0:40
Паника за газа
Спешна сбирка на енергийните шефове заради писмо от Русия

Паника за газа вдигна на крак властта. Късно снощи премиерът Бойко Борисов свика спешно шефовете на държавните енергийни фирми. Причината бе писмо на руската фирма „Газпром Експорт“, че от 1 януари 2016 г. количествата газ за битовите потребители, осигурявани от „Овергаз“, са нула. То е било изпратено в „Булгартрансгаз“ – фирмата, която транспортира синьото гориво. Това МИгNews.info от източници в Министерски съвет. Заплахата да останат без газ касае около 50 000 домакинства у нас.

„Имаме готовност веднага да осигурим нужните обеми, нужно ни е само искане от „Овергаз“, заяви за „Стандарт“ шефът на БЕХ Жаклен Коен.

„Никакво писмо не е идвало при нас, нямаме прекъсване на доставките, няма причина за тревога“, съобщи говорител на „Овергаз“.

От компанията отрекоха версията, че имат дългове към „Газпром експорт“. От компанията обясниха, че предстои да разделят общия бизнес с руския си партньор. Вече имат пътна карта за „развода“, който трябва да приключи към средата на годината. Възможно е писмото да е опит за натиск заради предстоящата раздяла, коментираха експерти.

Вчера в Министерски съвет освен шефа на БЕХ се събраха директорите на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов и на „Булгаргаз“ – Петьо Иванов. Цялата държавна газова система е била приведена в спешна готовност да замести руските доставки за битовите ни потребители с гориво от „Булгаргаз“. Всички отпуски са спрени, шефовете и служителите на компаниите ще са на линия и днес, и на 1 януари.
За да се покрият нуждите на битовите абонати, са нужни около 1,5 млн. куб. метра на ден. От своя страна пък „Булгаргаз“ ще поиска от „Газпром“ да увеличи обемите за страната ни. Няма да има промяна в цената, тъй като тя е регулирана.

За да купува гориво от „Булгаргаз“ през 2016 г., „Овергаз“ е трябвало да направи заявка до края на ноември. Причината за това е, че в този срок и държавното дружество уточнява параметрите на доставките с „Газпром“ за следващата година.

Според Жаклен Коен „Газпром“ няма да откаже по-големи количества на България. Ако се наложи някакво изчакване обаче, може да бъде използвано гориво и от хранилището в Чирен. „Там има достатъчно нагнетен газ, заредени са около 450 млн. куб. метра. Не е имало повод да се използват големи количества, тъй като времето не е било студено“, обясни още Коен.  Намаляване на доставките към други потребители – например топлофикациите, едва ли ще е възможно заради падането на температурите.

„Сега всичко зависи от „Овергаз“, която трябва да направи искането за доставки от „Булгаргаз“ максимално бързо“, уточни Коен. И допълни, че като лицензиран доставчик фирмата е длъжна да изпълнява задълженията си към своите клиенти.

На въпрос защо се е стигнало до прекратяване на доставките, Коен отговори, че не може да коментира търговски отношения между две компании. Но обясни, че е необичайно подобно писмо да се изпраща 48 часа преди да се спре кранчето, точно в навечерието на празничните дни. „Не искам да влизам в конспирации, но ми се струва, че има сценарий това да се случва“, коментира шефът на БЕХ.

От около две години „Овергаз“ купува директно от „Газпром Експорт“ около 200-250 млн. куб. метра годишно, което е около 7-8% от потреблението на горивото в страната.  До късно снощи по руските медии нямаше съобщения за изненадващото писмо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране