13.04.2024 | 19:26
Нинова покани Първанов, Манолова и Дончева да се върнат в нейното БСП ЕООД
БСП кани в предизборно обединение други 25 партии и 20 сдружения от левия и патриотичния спектър

БСП отхвърли вариант за коалиция с партиите на Георги Първанов, Мая Манолова и Татяна Дончева и за предстоящите избори „2 в 1“ за Народно събрание и Европейски парламент.

Днес са взети решения на заседание на Националния съвет на соцпартията. Те бяха обявени на пресконференция от лидера Корнелия Нинова. Тя анонсира бъдещо предизборно обединение с леви и патриотични сили. На 1 май ще има форум, на който ще бъде подписан документ за общи политики и общи действия за изборите.

По думите на Нинова става въпрос за над 25 партии и над 20 граждански сдружения. Тя обаче отказа да съобщи конкретни имена.

След въпрос дали сред тези сили ще е коалиция „Левицата“ (в която влизат АБВ на Първанов, „Изправи се, България“ на Манолова и „Движение 21“ на Дончева), Нинова каза: „Левицата“ са наши бивши другари. Към тях подновяваме поканата да се върнат в БСП и да си подновят членството. Добре дошли са.“

По този начин тя кани отцепниците да станат отново редови членове на партията, която отдавна е заприличала на нейна еднолична фирма.

Корнелия Нинова уточни какви партии ще бъдат поканени в новото обединение: „Говоря за партии, които не са имали общо с БСП и са извън БСП. Други партии – такива, които на 1 май ще поканим. Ние „Левицата“ си ги гледаме като наши бивши другари. Тях ги каним да се върнат в БСП. А не да подписват споразумение с БСП.“

Преди дни Татяна Дончева в интервю пред БНР изрази надежда, че все пак може да има предизборно обединение между соцпартията и „Левицата“, но и даде да се разбере, че това е малко вероятно.

Днес не стана ясно дали БСП смята да разшири официалната коалиция „БСП за България“, в която участва в момента. Ако има такива намерения обаче, това следва да се случи преди 1 май – най-късно до 24 април. Дотогава е срокът за регистрация на партиите и коалициите за вота 2 в 1, който е насрочен за 9 юни.

Днес Националният съвет е одобрил платформата на БСП за евроизборите. Тя стъпва върху шест принципа и „десет конкретни теми за българския национален интерес“.

На 27 април Националният съвет пак ще се събере, за да одобри кандидат-депутатските листи за изборите за българския парламент.

1 коментар

  1. Дано каза:

    се съюзят за изборите, а това е добре за България и за левите сили. Поотделно всички губят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране