19.01.2023 | 12:42
Партията на Пеканов се отлага… засега
Създателите на новия проект нямат време да изградят партийните структури до очертаващите се поредни предсрочни парламентарни избори

Новият политически проект, който ще бъде оглавен от Атанас Пеканов, се отлага с няколко месеца, защото създателите му нямат време да изградят партийните структури до очертаващите се поредни предсрочни парламентарни избори, които най-вероятно ще се проведат или в края на март, или в началото на април.

Организаторите, които движат всичко, смятат, че за да осъществят намеренията си, им трябва половин година. В най-добрия случай формацията би имала готовност за участие в каквито и да било избори в началото на юли. Затова и целите, които си е поставил екипът, са участие на местните избори през есента и в евентуален пореден парламентарен вот през септември или октомври.

Атанас Пеканов е новият любимец на президента и неговото име засега е безалтернативно като лидер на бъдещата формация. Информацията ни на практика бе потвърдена от доверения до държавния ни глава политолог Слави Василев в две от телевизионните му участия през последните няколко седмици.

Вицепремиерът в три от служебните кабинети на Румен Радев бил фаворитът на държавния глава за проект, който да заеме нишата в политическото пространство в център-ляво. В момента третият мандатоносител БСП е в тежка криза, формацията „Продължаваме промяната“ не може да бъде възприета от левите хора като своя. Кирил Петков и Асен Василев излъгаха много надежди на хората и точно това дава път за силно кариерно развитие на Пеканов в политиката.

Премерените медийни изяви и сериозният прочит на политическата ситуация от страна на Атанас Пеканов му дават допълнително предимство пред така наречените харвардци. Докторантът по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) е работил в Европейската централна банка във Франкфурт и има много сериозни натрупвания като икономическа подготовка. В тежките военни времена на България й трябва точно човек, който да я измъкне от икономическата криза, инфлацията и несигурността. Това дава още бонуси на Пеканов.

Хората около вицепремиера Атанас Пеканов смятали, че новият политически проект трябвало да стартира със сериозни заявки, добре подготвена програма и ясна стратегия. Със задачата да изграждат структури и да правят партийно строителство са се захванали същите хора, които преди това много помогнаха на „Продължаваме промяната“. Говори се, че този път изборът на хора по места щял да се прави много прецизно. Не трябвало да се допускат нито стари муцуни, нито някои от онези, които се опитват всячески да се ребрандират и да търсят кариера от „Промяната“ към новата партия.

На информациите на един сайт, близък до БСП, че около Пеканов ще бъдат привлечени хора, които са работили за БСП, ГЕРБ, ДПС и формациите на Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, от хората до президента доста се веселиха. Според тях това са страховете на Корнелия Нинова и на други лидери от евентуална партия, която ще бъде възприемана от избирателите като пропрезидентска. Независимо от лекия спад доверието към Румен Радев продължава да е най-голямо в сравнение с останалите действащи български политици и всеки политически проект, свързан с него, ще се радва на стабилност поне в началото, смятат социолози.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране