14.05.2023 | 19:19
Първи резултати: Ердоган води на изборите в Турция
Секциите затвориха в 17 ч., по неофициални данни избирателната активност е 93.6%
В град Дюзче мъж дойде в до секцията на кон и в униформа на еничар

Избирателните секции в Турция затвориха в 17 часа. Според първите резултати, базирани на 23 на сто от гласовете, Ердоган води пред Кълъчдароглу с 54 на 39%.  По неофициални данни, избирателната активност е 93.6%, като над 50 на сто от имащите право да гласуват турци зад граница, са упражнили правото си на глас.

Турският избирателен закон забранява публикуването на каквато и да е информация за предварителните резултати до 21 ч. местно време.

Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция гласуваха днес за президент и парламент. 3,4 милиона турски избиратели в чужбина — 1,5 милиона от тях само в Германия — вероятно вече са пуснали бюлетините си. Избирателните секции бяха отворени от 8 до 17 часа.

Изборите в Турция са решаващи, защото има възможност да прекъснат 20 годишното управление на Ердоган.

От първия президент – Ататюрк, до сега, Турция е имала 12 президенти.  Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и действащ президент, той е такъв от 2014 г. насам, като преди това бе министър-председател и кмет на Истанбул. През 2016 г. срещу него бе извършен неуспешен опит за преврат, през 2017 г. той организира референдум и Турция се превърна от парламентарна в президентска република, а през 2018 г. организира нови президентски избори, които спечели. Ако спечели и сегашните избори, Ердоган ще се превърне във втория турски президент, който е печелил три избора (след Ататюрк, който е избран през 1927, 1931 и 1935 г.), въпреки че по конституция турският президент може да заема този пост не повече от 2 мандата по 7 г. Преди Ердоган 7-годишни мандати имаха Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер, и Абдуллах Гюл.

Кандидатът за президент на опозиционният блок в Турция, наречен „Народен алианс“, е 74-годишният Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия, наричан в страната си „Турският Ганди“. Кълъчдароглу водеше в предизборните допитвания, а шансовете му се увеличиха след като третия в прогнозите – отцепника от Народнорепубликанската партия Мухарем Индже, се отказа седмица преди изборите (Гласовете за Индже ще се отчитат). В момента третото място почти сигурно ще бъде за националистът Синан Оган (от алианса АТА), който според прогнозите ще вземе под 5 на сто.

Ако никой не спечели 50 на сто, балотажът ще е на 28 май.

В неделя в Турция се провеждат и парламентарни избори. На последните, през 2018 г. партията на Ердоган – Партията на справедливостта и развитието, загуби парламентарното мнозинство, спечели 295 от 600-те места в Меджлиса и се наложи да управлява в коалиция с националистите от MHP.

Ердоган раздаваше пари в избирателната секция днес:

Опашка от избиратели в Истанбул

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране