21.03.2024 | 12:12
Първият мандат е пропилян, но кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ ще има
ДПС е традиционен партньор на ГЕРБ и единственият начин, по който движението може да намери място в мнозинството, е чрез действията и волята на ГЕРБ, смята Тома Белев

Въпреки остротите, които се разменят между ПП-ДБ и ГЕРБ в момента, преговорите ще продължат и правителство в настоящия парламент ще има. Такова мнение изрази в предаването „(О)позиция“ на „Сега“ Тома Белев – съпредседател на „Зелено движение“, една от партиите в коалицията ПП-ДБ.

Той определи като недопустимо случилото се в президентството, където кандидат-премиерът Мария Габриел представи списък с министри, от които поне половината не се бяха съгласявали да бъдат номинирани. Гафът според Белев се дължи на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който еднолично решава действията на своята партия. „Г-н Борисов направи грешка. Бързо осъзна, че не може да извива ръце по този начин, но всъщност първият мандат беше пропилян“, смята десният политик.

Той обаче вярва, че правителство ще се сформира. „Ние имаме готовност да продължим преговорите с ГЕРБ“, посочи Белев. Той омаловажи резките изявления на част от лидерите на ПП-ДБ спрямо Мария Габриел и препоръча да не се обръща особено внимание на нервните политически изказвания в момента.

„В политическите партии решенията не се взимат от лидерите. Поне в коалицията ПП-ДБ, за да излезе едно решение, е нужно решение на органите на всичките шест политически сили вътре. Индивидуалното мнение на един или друг от лидерите е важно, то трябва да бъде отчетено, но когато се отнася за политически решения, има едни много по-големи органи, с много повече хора“, изтъкна съпредседателят на „Зелено движение“.

Що се отнася до ролята на шефа на ДПС Делян Пеевски, Белев напомни, че се обсъжда споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ, които имат, математически погледнато, мнозинство в Народното събрание. „Ние нямаме нужда от трети партньор в тази коалиция“, посочи той.

По думите му, ДПС е традиционен партньор на ГЕРБ и единственият начин, по който движението може да намери място в мнозинството, е чрез действията и волята на ГЕРБ. „Но ГЕРБ е достатъчно опитна партия, достатъчно дълго е управлявала държавата, за да позволи при хората, които издига напред, да личат ясни обвързаности с една или друга политическа сила“, счита Белев.

1 коментар

  1. Кики рече: каза:

    Тома, иди се гръмни… Нещастник!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране