30.07.2015 | 0:01
Първият осъден прокурор влезе в затвора
Румен Пенев беше задържан с подкуп от 21 хил. лева

Първият ефективно осъден за корупция прокурор беше конвоиран вчера в затвора. Бившият шуменски обвинител Румен Пенев трябва да изтърпи 3-годишната си присъда за получаване на подкуп. Магистратът окончателно бе признат за виновен за получаване на рушвет от 21 000 белязани лева от Върховния касационен съд в средата на месеца.

Експрокурорът Румен Пенев бе арестуван през 2011 г. по обвинение, че е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Клиентът на адвоката – Денчо Денев, се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар.

В резултат на жалбата срещу Николов било образувано производство за документна измама. Адвокатът се свързал с Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът обаче казал, че парите са много.

Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари след зрелищно преследване в центъра на Шумен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране