07.01.2024 | 13:30
Смях! Пеевски атакува Тагарев заради Богоявление
Обиден е, че не е поканен на водосвета....

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се скара от Виетнам на военния министър Тодор Тагарев заради организацията на ритуала на Богоявление. Няколко часа по-късно възмущение изрази и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който дори настоя Тагарев да се яви в парламента и “да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста”.

Желязков, който е на посещение в азиатската република, заяви: “Бях информиран, че на Богоявление не е имало депутати и председатели на политически групи. Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане”. За празника са били изпратени покани само до шефа на НС и заместниците му, но не до всички депутати. Министерството на отбраната е организатор на тържествения водосвет по случай християнския празник, а в историята не е имало друг случай, в който да не са поканени всички депутати.

Тъй като Росен Желязков в момента е във виетнамската провинция Куанг Нин, на вчерашния водосвет е била само зам.-председателката на НС Росица Кирова.

Желязков заяви, че ще поиска допълнителна информация, за да се прецени дали някои народни представители не са поканени от недоглеждане, или заради особено отношение от страна на организаторите. Председателят на НС посочи, че Богоявление и Йордановден би трябвало да обединяват всички, защото това са общи празници.

Коментарът на Росен Желязков от Виетнам идва на фона на предстоящата през март ротация и очакваната смяна на министри. Не е ясно кои министри ще си отидат и кои ще останат при ротацията. Сигурно е обаче, че Росен Желязков няма да е председател на парламента след 6 март.

Само няколко часа по-късно дойде реакция и от хиперактивния в последните месеци председател на парламентарната група на ДПС и кандидат за лидер на партията Делян Пеевски.

“Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента. Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет са назначени от парламента. Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа – пише Пеевски. – Още повече, че точно той – Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата. А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място. Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза.”

Пеевски добавя, че партията няма да допусне “парламентът да бъде унижаван от един министър”.

Настоявам Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста – добавя той. – Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава. И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране