26.10.2023 | 11:11
Пеевски става първият частен жп превозвач у нас
Лицензът на регистрираната в Пловдив “ПИМК Рейл Експрес” е подписан лично от транспортния министър от ПП Георги Гвоздейков

Близка до Делян Пеевски фирма става първият частен жп превозвач у нас. Това е пловдивската “ПИМК Рейл Експрес” (PIMK Rail Express), показва справка на БТА в регистъра на Изпълнителна агенция “Железопътна администрация”, който е достъпен онлайн.

До този момент лиценз притежаваше единствено държавната компания “БДЖ – Пътнически превози”. Решението от изпълнителната агенция, която е лицензиращият орган, е с дата 28 септември 2023 г. Подписано е от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на 4 октомври.

Министъът инспектира в сряда строителните дейности около Централната гара в Пловдив. Той заяви, че в града ще бъдат дислоцирани част от влаковете, които ще бъдат закупени до 2026 г. със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Тяхната цел е да обслужват градската железница в града под тепетата.

Пловдив се превърна в много сериозен икономически център, който се развива с високи темпове. Той заслужава да има транспорт, който дава възможност на гражданите и на гостите да пътуват нормално и спокойно до всяка част на града, а именно това е целта на проектите, които изпълняваме тук“, посочи още Гвоздейков.

Оказва се, че фирмата, която е получила първия лиценз за жп превози извън БДЖ, е близка до фирми, близки до властта от години.

Екипът на „Господарите“ успя да заснеме как изглежда прословутото укрепване и чистене на река Марица от тежки машини. За съжаление посещението ни на място предизвика агресия.

Показахме почистването на река Марица до село Оризари, където работи фирма Дриймс Пропърти с наета техника от ПИМК – но строителната компания – 1 от общо над 40 от “семейството” “ПИМК”. Разговаряхме с Николай Драгоев, упълномощен представител на ПИМК. Той дава разяснения по случая.

Но не е само това! ПИМК като жилищен строител бе замесена и в друг скандал за строеж в София.

Десетки семейства очакват апартаментите им в столичния квартал “Модерно предградие” да бъдат свързани с енергийната и водопреносната мрежа и да получат акт 16. По нотариален акт това е трябвало да се случи през лятото на 2019 година. Уви, две години по-късно, през 2022 г., не е ясно кога апартаментите ще бъдат готови. Инвеститорите в проекта са “Боната” и “ПИМК” – фирми, свързани с депутата Делян Пеевски. Те държат в неведение собствениците и дори са ограничили правото им на достъп до сградата.

И какво излиза? Каквото и да се случва в държавата, обществените поръчки и специалните условия стигат до едно малко кръгче от фирми, близки до болезнено познатите ни депутати. Ех, България, ще видим ли някога реален бизнес без обвързаности? Ще видим, ама друг път.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране