27.02.2024 | 12:39
Почина актьорът Славчо Пеев
На 4 април доайенът на Сатиричния театър щеше да навърши 85 години

Големият български актьор Славчо (Светослав) Пеев е починал месец преди да навърши 85. Тъжната новина пръв съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в своя профил във Фейсбук.

„Отиде си Славчо Пеев! Светлина Славе и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!“, написа той за колегата, свързал дългата си кариера с развитието и съдбата на Сатиричния театър.

Актьорът Мариан Бачев споделя в Мрежата:

„Тази нощ в съня си си е отишъл един прекрасен човек и актьор, с когото имах честта и привилегията да споделяме един спектакъл („Да, господин премиер“) заедно на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден; бе първият, който ми звънна в 00.05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година… По време на Ковид редовно му носех топла храна и си говорехме от разстояние – знаех колко важно е да не го заразим!…“.

Бачев обяснява, че снимката, която е публикувал, е отпреди няколко месеца, когато заедно със Славчо Пеев са пили кафе …и се чули преди дни да пият пак… Следващият спектакъл на „Да, господин премиер“ на открита сцена „Сълза и смях“ ще бъде посветен на него. „Ще ми липсваш, доайене на Сатирата! ЛЕК ПЪТ КЪМ НЕБЕСНИЯ ТЕАТЪР, СЛАВЧО ПЕЕВ!“, завършва посланието си Мариан Бачев.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Пеев работи в Драматичен театър „Йордан Йовков“ – Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (от 1967 досега), където в един период до 1989 г. е бил и директор. Той е един от оригиналните участници в култовата първа постановка на комедията „Римска баня“ от Станислав Стратиев.

Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други.

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние“ от Рей Куни и „Таблата“ от Димитрис Кехаидис. В продължение на няколко години Пеев поставя и преподава в Кипър.

През октомври 2018 г. Пеев претърпява сърдечен удар и бива настанен в болница в Дупница. На 18 октомври става ясно, че състоянието му е стабилно. Той тогава споделя в интервю, че причината за хоспитализирането му не е сърдечен удар, а преумора.

Пеев е един от най-известните привърженици на софийския “Локомотив”, като рядко пропуска мач на любимия отбор. За известен период от време през 90-те години е пресаташе на клуба, припомнят от gospodari.com. През 2014 г. Славчо Пеев е един от водещите на предаването „Господари на ефира“ в тандем с Латинка Петрова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране