15.03.2016 | 0:01
Подкрепата за Меркел пада
Антимигранската партия "Алтернатива за Германия" направи пробив на изборите за местен парламент в три германски провинции

Партията на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) понесе сериозна загуба в две от трите провинции, които гласуваха на местни избори в неделя, соъбщи АФП. В същото време крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“, която е против либералната мигрантска политика на ХДС, влиза в местните парламенти на три провинции – Баден-Вюртемберг, Рейнлад-Пфалц и Саксония-Анхалт.

Управляващата в Германия ХДС е постигнала исторически слабия резултат от 27 на сто от гласовете в смятаната за тяхна „крепост“ провинция Баден-Вюртемберг. Победител там е партията на „Зелените“. Социалдемократите печелят в Райнланд-Пфалц. Партията на Меркел печели само в Саксония-Анхалт.

Изборите за провинциални събрания (ландтаг) в три федерални провинции преминаха при висока активност на избирателите. В Баден-Вюртемберг тя достигна 72 на сто, в Рейнланд-Пфалц – 71,5 на сто, а в Саксония-Анхалт – 63 на сто, предаде ТАСС. Право на глас там имаха 12,7 млн. граждани на ФРГ или почти една пета от избирателите в страната.

Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел няма да промени политиката към бежанците, заяви неговият генерален секретар Петер Таубер, предаде ДПА. Меркел е подложена на растящ натиск след поражението на партията й на изборите в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц. Въпреки това висши политици не само от ХДС изключиха промяна в политиката към бежанците, предаде АФП. Имаме ясна линия за политиката към бежанците и ще се придържаме към нея, каза вицепремиерът Зигмар Габриел, лидер на социалдемократите, които са партньори с ХДС в управляващата коалиция.

Християнсоциалният съюз – баварският партньор на ХДС, обаче критикува политиката на Меркел към бежанците и настоя да има промяна в курса. Причината за лошите изборни резултати на ХДС е политиката, която позволява безкраен и безконтролен наплив на бежанци, заяви депутатът Ханс Михелбах. Единствената логична последица от тези резултати е да се промени политиката към бежанците, добави той.

Основната тема в предизборните програми и дебати бе именно миграционната криза. Федералната република се сблъска през 2015 г. с невиждан мигрантски поток. В страната пристигнаха за няколко месеца над 1 млн. мигранти. Първоначално те бяха посрещнати радушно след призива на канцлерката Ангела Меркел, но постепенно с увеличаващия се брой на пристигащите подкрепата за нейната политика започна да се топи. Анализаторите са единодушни, че вотът в неделя е бил тест именно за миграционната политика на Меркел.

Партията на германския канцлер няма да промени политиката към бежанците, независимо от поражението на партията й на местните избори. Това заяви говорителят на канцлера Щефан Зайберт. „Федералното правителство ще запази своя курс по отношение на бежанската политика напълно решително както у дома, така и в чужбина“, каза Зайберт на брифинг. „Целта ни трябва да е общо, решително европейско решение, което ще доведе до осезаемо намаляване на броя на бежанците във всички държави членки“, допълни той.

Зайберт заяви също, че канцлерът ще продължи да следва своята стратегия на работа за засилване на сигурността на външните граници на ЕС и сътрудничество с Турция за намаляване на бежанския поток. „У дома ние сме ангажирани с улесняването на интеграцията на хора, които търсят закрила тук и които са приети“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране