04.12.2023 | 9:04
БНБ смъмри „УниКредит“ заради анализа за имотния балон в София
Централната банка смята, че е взела достатъчно мерки, за да не допусне "балон" на пазара

Анализът на „УниКредит Булбанк“ за надценените имоти в София от миналата седмица разбуни сериозно духовете у нас. В неделя дойде и отговорът от Българската народна банка (БНБ), която изглежда, че не е съгласна с констатациите и смята, че е взела достатъчно мерки, за да не допусне „балон“ на пазара.

През седмицата „УниКредит Булбанк“ представи ежегодния доклад на икономистите си за достъпността на цените на жилищата в България. От него става ясно, че на национално ниво жилищата са сериозно недостъпни, но няма опасност от балон. Проблем обаче има в София. Ръстът на цените на жилищата в столицата е опасен, тъй като в 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон по данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%, сочи анализът.

Констатациите очевидно са предизвикали раздразнение в централната банка у нас, защото от данните косвено излиза, че тя не взима достатъчно мерки за охлаждане на пазара на жилищни кредити у нас. България се намира в абсурдната ситуация домакинствата да се финансират наполовина по-евтино от държавата. Лихвите по кредитите за жилище у нас са към 2.6%, а в Германия – към 4.7%. Затягането на паричната политика в еврозоната почти не се пренася в България, защото лихвите по заемите са вързани с потиснатите до почти нулеви нива лихви по депозитите на населението. Благодарение на тези неравновесия банките натрупаха 3 млрд. лв. печалба до края на октомври. В същото време забавеното вдигане на лихвите по кредитите крие за рискове за системата в момент, в който някои държави от ЕС навлизат в криза с недвижимостите, а през седмицата фалира голямата австрийска компания „Сигна“.

„Ако трябва да дам директен отговор като регулатор, бих посъветвал тази банка, ако наистина вярва в този анализ, да провизира всички кредити – съответно да си избере с какъв процент от собствения им анализ“, коментира в интервю за Нова телевизия в неделя подуправителят на БНБ Петър Чобанов. По думите му, ако проблемът беше такъв, какъвто е представен в анализа, той щеше да бъде забелязан, защото България е част от Банковия съюз на ЕС, а цените на недвижимите имоти се следят непрекъснато от Европейската централна банка и останалите отговорни институции.

„Ако имаше подобен балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС и ние щяхме да вземем мерки. Не е останало извън вниманието на БНБ, ние сме задължили банките на най-високото ниво на буфери, за да се предпазят от подобни рискове. Действали сме проактивно. Няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на недвижими имоти. Знаете, че столицата конкретно се развива, има различни икономически процеси, които текат. Хора от по-крайните квартали си търсят жилища в по-централни. Постоянно идват и нови хора, така че имаме динамика на пазара, високо търсене, което предполага и тези цени. Не мисля, че има балон към момента. Ние сме взели всички регулаторни мерки, така че банките да са подготвени и за сценарий, при който може да се види и намаление при цените на имотите“, обясни Чобанов. Той не коментира дали БНБ смята да вдигне допълнително задължителните минимални резерви на банките, за да охлади жилищното кредитиране. Централната банка вече веднъж предприе увеличение в средата на годината, когато те бяха повишени от 10% на 12%, но засега мярката няма достатъчно силен ефект.

По-рано в неделя темата с цените на жилищните имоти в София бе коментирана и от общинския съветник Борис Бонев. В интервю за БНТ той коментира, че на цената на двустаен апартамент в покрайнините на София може да се купи къща във Валенсия. За да не се стига до подобни неравновесия, Бонев смята, че е добра идея да се завишат общинските такси за разрешенията за строеж, така че да се укроти новото строителство и да влязат допълнителни приходи в бюджета на общината.

Петър Чобанов коментира и предложението на БСП за въвеждането на допълнителен данък върху свръхпечалбите на банките. В последните месеци темата влезе и в дневния ред на други европейски държави, но не се прие еднозначно. „Подобни идеи имаше в страни като Италия. Това доведе до рязко спадане на цените на акциите на банките. ЕЦБ реагира на тази намеса във финансовата стабилност“, коментира Чобанов. По думите му и в момента не са малки средствата, които влизат в бюджета от банковата система. „Не мисля, че сега е моментът да бъдат облагани банките с допълнителен данък“, заключи подуправителят.

В коментар за предложения проект на Бюджет 2024 Чобанов каза, че желанието на БНБ е да види поне минимален стремеж към сваляне на дефицита, дори това да е с 0.5 процентни пункта. Според Петър Чобанов не би следвало да има проблем за държавата дори да се наложи бюджетът да бъде изпълняван от друго правителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране