08.11.2015 | 16:45
Политиците клекнаха пред ченгетата
Промените в Закона за МВР се отлагат

Текстовете от Закона за държавния бюджет за следващата година, които засягат орязването на социалния пакет за служителите в сектор „Сигурност“, ще бъдат оттеглени. Това споразумение е постигнато на извънредното заседание на Съвета по социално партньорство, който рано в почивния ден събра представители на синдикатите на служителите на МВР, вътрешния министър Румяна Бъчварова, заместника й Владимир Ципов, шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и заместник-председателя на парламента Димитър Главчев.

След близо двучасови разговори Бъчварова обяви, че проблемните параграфи, които бяха свързани с промени в порциона, добавките за прослужено време и изплащането на 20 заплати при пенсиониране, ще бъдат изтеглени и Бюджет 2016 ще бъде внесен без те да присъстват в него.

Реформа в МВР все пак ще има, закани се Бъчварова, но по думите й на днешния съвет не е взето решение дали тя да бъде първо структурна или първо финансова. Темата за парите във вътрешното ведомство обаче все още не е прекратена и диалог по това какво ще се случва с парите на служителите ще започне още от понеделник. Общественото обсъждане ще бъде в рамките на един месец.

Въпреки сравнително добрите новини протест днес все пак ще има. Синдикалисти заявиха, че засега оттеглят всички планирани за иднатата седмица протести. Заплануваният за днес обаче ще се състои като целта е служителите от сектор „Сигурност“ да покажат своето единство, тъй като досега много пъти били лъгани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране