04.01.2023 | 12:04
Политолог и ексдепутат се изпокараха в ефир заради Румен Радев (видео)
Няма как Борисов да се оттегли и ГЕРБ да просъществува повече от 10 минути, убеден е Слави Василев
Политологът и бивш служител на президентството Слави Василев и ексдепутатът от ГЕРБ Методи Андреев се изпокараха в ефир заради президента Румен Радев.
Василев защитаваше държавния глава, а Андреев – правителството на „Продължаваме промяната“.

Подходът на ПП беше обоснован – да начертаят неоспорими приоритети. Това са празни обороти на едно зациклило тяло – парламентът. Обстоятелствата няма да ни позволят скоро да имаме редовно правителство. Политиката у нас е битка на личности, няма как Борисов да се оттегли и ГЕРБ да просъществува повече от 10 минути. Няма човек с легитимност да поведе партията след него, коментира за „Твоят ден“ политологът Слави Василев.

„Кирил Петков крушира, Христо Иванов има таван, който е достигнал, Корнелия Нинова години наред се опитваше да стане премиер безуспешно, а Радев едва ли ще се впусне в изпълнителната власт. Промяна в България може да дойде или с нови личности, или с промяна в системата. Ситуацията е институционално непоносима и това ще накара партиите да се разберат, но не знам кога“, заяви той.

По думите му срещата на Радев с Ердоган е успяла да постигне споразумението за достъп до газовата инфраструктура на Турция, а това показва, че държавата работи и в аварийния режим „служебно правителство“. „Правителството на Кирил Петков е оставило калпаво наследство. Той допусна катаклизъм с Македония, при тяхната кандидатура с ЕС интересите ни са незащитени. Единственият гарант е президента – Радев убеди европейските ни партньори, че трябва да бъдем вписани като народ в тяхната Конституция“, подчерта Василев.

Методи Андреев смята, че през 2023 г. ще има много избори и ще е динамична политическа година. „Липсата на консенсус в този парламент не бива да отчайва хората, които искат промяна. Посланието на ГЕРБ не означава, че са евроатлантици, не може да крадеш и да си евроатлантик. Фактът, че Борисов не иска да се оттегли и продължава да е ментор на ГЕРБ, запушва процесите. Той решава и все още държи властта“, посочи той.

Според него нарушен е бил договорът за природен газ, но от страна на „Газпром“. „България се беше превърнала в център на руската агентура. Русия е агресор и е отхвърлена от света, трябва да признаем това нещо и да продължим да пращаме оръжие на Украйна. Нашият президент е тежък привърженик на руската агресия, но не го признава“, смята Андреев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране