07.04.2024 | 15:38
Полицията откри огромни количества самоделни взривни устройства преди мача „Левски“ – ЦСКА
Намерени са на стадион "Васил Левски" и са с прикачени дистанционни устройства към тях

Самоделни взривни устройства и множество пиротехнически изделия са били намерени в неделя сутринта при щателни проверки на Националния стадион „Васил Левски“ броени часове преди мача Левски – ЦСКА, съобщи на извънреден брифинг Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ в МВР.

Самоделните взривни устройства са били с прикачени дистанционни устройства към тях и тепърва се проверяват камерите на стадиона, за да бъдат открити хората, които са ги поставили, каза Георгиев. По думите му най-вероятно става въпрос за т.нар. димки.

Проверката кой ги е внесъл ще се забави, тъй като пет от камерите на стадиона не работели:

„Не мога да кажа дали това са били само димки или наистина става въпрос за взривни устройства, но и това ще стане ясно след проверката на колегите. Лично аз и хората от МВР обаче гледат на всичко това като опит за провокация и неспазване на думата. Това е опит за провокация на двете агитки в търсене на конфликт, след който полицията би излязла виновна в опитите си да възстанови обществения ред“.

„Не мога да кажа кога са били внесени тези пиротехнически изделия, но мога да потвърдя, че пет от камерите за видеонаблюдение на стадиона не работят. Останалите камери не са преглеждани, защото имаме нужда от технологично време за това. На тях ще може да видим кои са лицата, внесли тези технологически изделия на стадиона и кога се е случило това“, каза Иван Георгиев.

Полицията не е изключва да има още скрити пиротехнически изделия, които в някакъв момент да бъдат използвани с цел провокация. Част от намерените количества са открити в ролетни щори.

Георгиев коментира, че са изумени от иновативността при скриването на пиротехниката и от нейното количество. По думите му само една от ракетите е с 380 изстрела, а откритото количество било достатъчно, за да може през цялото полувреме на мача да има заря.

Рисковете от такива пиротехнически изделия по време на футболното мероприятие са много и са както физически, така и свързани с последващи материални щети.
Иван Георгиев определи случващото се като провокация и неспазване на дадената дума от фен клубовете на двете агитки.

От обед кръстовищата на „Орлов мост“ и Телевизионната кула бяха затворени за движение на автомобили. В Борисовата градина полицейското присъствие е засилено, има конна полиция. Футболни фенове се събират в района, чуват се гърмежи от пиротехнически изделия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране