05.02.2015 | 18:52
Поредна дисциплинарка срещу съдия Ченалова
Този път вносител е правосъдният министър Христо Иванов

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от СГС. То е заради допуснати от нея четири групи нарушения – за забавяне на производство, за нарушение на Етичния кодекс, за накърняване престижа на съдебната власт и за неизпълнение на други служебни задължения. Ако предложението се приеме, това би била четвърта поред дисциплинарка срещу съдийката, която стана повод френският посланик дьо Кабан да каже фразата за „гнилите ябълки“ в съдебната ни система.

В предложението си Иванов не съобщава какво наказание да бъде наложено на съдия Ченалова, казва само, че преценката за това е на ВСС след проверка и оценка на фактите. Като цяло, в правомощията на правосъдния министър е да предлага магистрат за наказание, но това е изключително рядък прецедент.

Нарушенията на Ченалова са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков (който междувременно бе заличен от Министерството на правосъдието от списъка на синдиците, б.р.). Той е бил назначен за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова, а медии забелязаха, че на тандема от двамата често се падат казуси, свързани с конфликтите между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Предложението е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела – три от 2011 и едно от 2013 г.

Освен това тя е обект на две производства за различни нарушения на Закона за съдебната власт, както и за скандала с опита за кражба на френски търговски дружества. От 22 януари е отстранена от длъжност, прокуратурата също води досъдебно производство срещу нея.

Бие на очи обаче, че проверките срещу Ченалова буквално „избухнаха“ след интервюто на френския посланик по БТВ в началото на декември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране