02.02.2024 | 14:56
Поршета летят, патлаци гърмят, узо се лей, Малката Лена куфей
Столицата тъне в мръсотия, транспортните работници стачкуват, приет бюджет Общината няма, а Васил Терзиев е първият кмет в историята на София, брутално демонстриращ високия си личен стандарт

На фона на поредните драми в политическия ни живот, една случка остана на заден фон. Дреболия, ще кажат повечето, но „дреболиите” около новия столичен кмет рязко зачестиха през последнтие седмици.

Въоръжени охранители в сградата на Софийския университет

Преди няколко дни, по време на общественото обсъждане на бюджета на София, провело се в Софийския университет, кметът Васил Терзиев влезе там с двама частни въоръжени охранители. Ако не виждате проблем, трябва да се запознаете първо със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. В чл.60, ал.3 – д, е посочено, че е забранено „носенето и употребата на оръжие и боеприпаси в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове”. Още повече, че на въпросното обсъждане присъстваха предимно млади хора, студенти, поради което СУ беше избраното място.

Наложи се полицията да изведе охраната на Терзиев от университета, което ясно сочи, че проблем има, но само не и в очите на кмета.

А днес, в навечерието на 79 години от кървавия 01.02.1945г., когато незаконният Народен съд затрива цвета на българската интелигенция и за толкова години би трябвало поне да сме научили уроците си, сме свидетели на брутална символика. Малко хора знаят, че поради недостатъчно място в Съдебната палата, където се провеждат заседанията на съда, Втори състав заседава именно в аулата на Софийския университет.

Обвинения са повдигнати на 11 000 души, над 9000 са с произнесени присъди. Военният, политическият и интелектуалният елит на България е унищожен, екзекутирани са тримата царски регенти, трима министър-председатели, депутати, висши военни, като сред убитите е и братът на цар Борис III – княз Кирил Преславски.

Случайност? Или пък просто приемственост. Все пак, крушата не пада по-далеч от дървото, а едно време така са се държали дядо му, чичо му, баща му на Терзиев.

След тази случка се появиха твърдения, че Университетът не е единственото място, където кметът на София ходи с въоръжена охрана. Свидетели са категорични, че пред кабинета му в Столична община постоянно има няколко добре „екипирани” здрави момчета, които го придружават дори до тоалетната. Същите са с него и по време на редовните сесии на Столичния общински съвет.

В опит да бъде оправдан, източници от Общината заявиха, че кметът страдал от агорафобия и получавал паник атаки и страх към места, на които има струпване на хора. Но дори да приемем, че това е така, възниква резонният въпрос не трябва ли Терзиев да се лекува, а не безуспешно да се упражнява като кмет, което видимо не му се получава.

Личен лъскав автомобил, вместо семпъл служебен

Това не беше единственото, с което Терзиев си навлече гнева на редица столичани, а и не само. Малко след избирането му за кмет, той първоначално смени луксозната си лична кола със служебен „Форд”, което беше широко разтръбено. Нали все пак трябваше да докаже, че иска да е близо до хората, че се интересува от проблемите им, че макар и милионер, по нищо не се различава от всеки друг човек.

Този му ентусиазъм обаче трая кратко и новият кмет отново се качи в „Порше”- то си, като заряза невзрачния на неговия фон служебен „Форд”. Всъщност това е първият кмет на София, вероятно и един от малкото в страната, който публично демонстрира високия си стандарт, отхвърляйки предоставеното му возило.

Да, парите са си негови, разбира се. Нелепото е, че с възможностите си парадира на фона на протестите на работниците в градския транспорт, които искат увеличение на заплатите си, буквално изядени от инфлацията. Все повече зачестяват и инцидентите, предизвикани от шофьорите, защото им се налага да заработват допълнително, а това резонно води до преумора, оказваща негативно влияние върху безопасността, която е от първостепенно значение за този сектор. Но това не са кахъри на Терзиев…

Липсата на приет бюджет вече толкова време също не смири столичния кмет, който постоянно демонстрира както непознаването на материята и основни разпоредби, и висок стандарт на живот. Междувременно София продължава да тъне в мръсотия, паднали клони и редица други проблеми.

„Малката Лена”

Преди броени дни избуха и скандалът с игривата 26-годишна Никол Левакова, назначена за старши експерт в Столичната община, на фона на липсващ трудов стаж по специалността. Доскоро популярна единствено с познанството си с Кирил Петков и Асен Василев, демонстрирано на редица публични събития, наскоро младата „специалистка” качи и закачлива снимка с Васил Терзиев.

За упоритостта ѝ се носят слухове, а близостта, демонстрирана с Лена Бориславова, самата Левакова обича да показва, наричайки я публично свой идол, поради което прякорът ѝ е „Малката Лена”. „Role model and I. Изборът е ясен” – е кръстила обща снимка с Бориславова червенокосата Никол.

Слуховете говорят, че тя е обсебила и кабинета на Терзиев, като въпреки липсата на подходящо образование, вече го играе и негов пиар.

Допреди да изтрие профила си в социалните мрежи, напористото девойче постоянно качваше провокативни снимки, хвалебствия за Лена, Кирил, Асен и ПП, не се притесняваше да демонстрира и любовта си към чашката. „Бъди вечно пиян – това е истината…“, пишеше върху профилна снимка на още непълнолетната през 2015 година Никол. Също и: „Узото се лей и всичко си идва на мястото“, „Десетина милиона евро биха ми дошли добре“, са други от доста показателните фрази, излезли от устата на старши експертката.

Купон ли бе да го опишеш? Огнени, макар и професионално скопирани дами, въоръжена лична охрана навсякъде, лъскаво Порше вместо служебен автомобил – всичко това вероятно щеше да предизвика искрено забавление, ако не се случваше в Столична община и в горката София, затънали в безпътица, откакто на креслото на кмета седна Терзиев.

Виктория Георгиева

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Софиянци да ви е честита новата управа

  2. Анонимен каза:

    Боклуци,не знам какъв цвят

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране