29.12.2016 | 22:14
Потвърдиха глоба от 250 000 лв., наложена на „Инвестбанк“
Обект, собственост на банката, е замърсил река Смядовска със сярна киселина

Районният съд във Велики Преслав потвърди наказателно постановление на директора на РИОСВ-Шумен, с „Инвестбанк“ АД е глобена с 250 000 лева за нарушение на Закона за опазване на околната среда.

Причината за санкцията е, че на 24 септември 2015 г. в РИОСВ-Шумен е постъпил сигнал от еколога на община Смядово за замърсяване на река Смядовска.  При последвалата проверка служителите на екоинспекцията установили, че водата в реката е с жълтеникаво-оранжев цвят. Резултатите от взетите проби показали силно кисела реакция следствие на изпускане на сярна киселина.

Източникът на изтичането на отровата  се оказал обект в Смядово, собственост на „Инвестбанк“ АД, в който е бил разположен резервоар за съхранение на сярна киселина. Изтичането й станало чрез тръбопроводи на изградената в поземления имот дъждовна канализация вследствие на пробив и теч от металния стационарен резервоар. Концентрацията на силния химикал била 50-69 %.

Въпреки че от банката твърдят, че са невинни и не са извършвали нарушение, решениета на магистратите от Велики Преслав е, че нарушителят  е извършил деянието виновно. А показанията ни свидетелите съдът е приел като последователни, непротиворечиви, логични и незаинтересовани.  Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране