17.05.2023 | 22:03
Премиерът на Северна Македония сравни България с Русия
Димитър Ковачевски пробва да вдигне скандал в Рейкявик

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България по време на Срещата на върха на Европа. На форума е и българският вицепрезидент Илияна Йотова, която преди него имаше изказване за отношението на РСМ към българите.

Системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония представи вицепрезидентът Илияна Йотова на общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията.

„Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа“, каза той.

Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права“, каза Ковачевски, цитиран от БНТ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране