21.04.2016 | 14:16
Призоваха за масово пътуване гратис в София
Хората на Кунева се разграничиха от общинския съветник Прошко Прошков, с чийто глас мина скандалното решение в Столичния общински съвет

Недоволни жители на София започват серия от протестни акции срещу поскъпването на билета в градски транспорт, като призовават масово да се пътува гратис. „Ние няма просто да бойкотираме градския транспорт, защото бойкотът означава избягване, а ние не бягаме. Вместо това ще започнем активен протест срещу новите несправедливи цени на билетите и талоните в София“, пишат организираторите  във Фейсбук групата „Активен ПРОТЕСТ срещу поскъпването на градския транспорт“.

Страницата в социалната мрежа е с лика на кмета Йорданка Фандъкова върху банкнота от 2 лева. Инициаторите на протеста отбелязват, че от 22 април нататък – през целия април, май и юни, започват серия флашмобове в транспортните средства.

„Ще лепим стикери и ще раздаваме #‎НеФинансирамКрадци. Ще разговаряме с другите пътници в превозните средства, ще раздаваме от материалите си дори на контрольорите и полицаите. Единствените разпореждания, на които ще се подчиняваме, ще трябва да идват само от полицай в пълна униформа – включително със значка. Ще сменяме транспортни средства и като цяло ще побъркаме София smile emoticon Бъдете готови за датите и местата, които ще съобщим. Време е за ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ“.

Поскъпването на билета в София от 1 лев на на 1,60 лв. от 1 юни бе одобрено миналата седмица от Столичния общински съвет с гласовете на ГЕРБ и част от Реформаторския блок.
Междувременно  „Движение България на гражданите” се разграничи от гласуването на своя общински съветник Прошко Прошков, който подкрепи поскъпването на билета.

В първия ден от поскъпването на билета ще има и масов протест под мотото „Парти в градския транспорт“ и вече е събрал хиляди последователи в мрежата. Започва още в 7 часа сутринта , а идеята му е да се пътува без пари, за да се покаже, че цената е непосилна за хората, които редовно ползват градски транспорт в София.

По повод поскъпването на билета се предлага „Да се съберем, за да „отпразнуваме“ в знак на протест. Който може нека донесе озвучителна техника. Нека който не е съгласен, да присъства. Най-добрата форма на протест е масово да не заплащаме тази сума. Ако никой не плаща, кого по-напред ще глобят?“ – пишат организаторите.

Протестът има и сборни пунктове – НДК, Руски паметник, Орлов мост и други ключови места. Някои от участниците коментират недоволството си срещу поскъпването на билетчето в София така: „Избираме си един хубав автобус и го пълним догоре. Ще напълним два-три автобуса, ако трябва… и ще се въртим с тях за 1,60 лв. цял ден и цяла нощ. Аз по-малък вход за дискотека от това не съм виждал…“.

Организационните действия на протеста все още се уточняват, но така или иначе желание да отидат на него са заявили хиляди млади хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране