23.03.2016 | 0:01
Проговори единият от беларусите, сочени за атентатори в Брюксел!
Ако сме терористи-смъртници, защо сме живи и не сме арестувани, пита Иван Довбаш

Братята Иван и Алексей Довбаш, които бяха посочени от сайта Lifenews.ru, че са участниците в терористичните атаки на международното летище в Брюксел, са се свързали, за да кажат своята истина пред „Еврорадио“. „Ако сме смъртници, защо сега сме живи? И ако сме терористи, защо не сме арестувани?“, възмущава се Иван Довбаш.Родените в Беларус мъже твърдят, че обвиненията срещу тях в тероризъм са тръгнали още 14 март. По пози повод братята дори са се обърнали към белгийските спецслужби. „Отговориха ни, че нямат такава информация и нямат претенции към нас“, допълва Иван Довбаш.

„Нямам проблем с белгийската полиция, спокойно се придвижвам из Евросъюза. В полицията ми казаха, че информацията за причастността към терористичните актове са „локални сплетни“ и те не им обръщат внимание“, казва на свой ред Алексей Довбаш, когото Lifenews.ru с позоваване на руската ФСБ нарече „боец на „Ислямска държава“.

Информацията за участието на Алексей в терористичните актове в Брюксел хвърли в потрес приятелите му в Гомел. Довбаш често се връща в родината си и гостува на баба си. Той действително е приел исляма, но както твърдят приятелите му, той е „добро момче“. Местните рокери пък го наричат Льоха Французина.

„Льоша Довбаш в социалните мрежи е записан като Халид. В Гомел заедно караме мотори. Той често идва тук при баба си. Беше при нея цяло лято. Нормален човек. Като му поискаш назаем пари, дава ти без въпроси и казва, че няма нужда да ги връщаш“, разказва за по-големия от братята Довбаш Никита Матвиенко от Гомел.

Приятелите му в Беларус обясняват, че Льоха Французинът не е единственият от техните познати, който е приел исляма, но че никога не са чували от братята да говорят за „Ислямска държава“ и джихад.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране