27.10.2023 | 13:54
Програмираха ли ГЕРБ и ДПС скандала в държавата след “бомбата” на ДАНС срещу ПП-ДБ за “манипулация” на вота?
Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател

Планираният от ГЕРБ-ДПС скандал и дискредитиране на ПП-ДБ точно преди изборите се разви по неочакван начин, след като липса на кворум попречи да се проведе извънредно заседание на парламента, но пък ДАНС обвини зам.-министър от квотата на ПП-ДБ в манипулация на машините за гласуване. Новината бе разпространена от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Те съобщиха, че че според доклад на ДАНС зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е взел нерегламентирано кодовете на устройствата за машинно гласуване, пише Медиапул.

Правителството опроверга твърденията и увери, че с машините всичко е наред и те са верифицирани. Двама министри спешно отидоха в парламента, за да говорят с партиите.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски припомни как се е движила процедурата по удостоверяване и по изграждане на така наречения доверен изходен код, с който се заключва софтуера на машините. По-рано днес от “Има такъв народ” поискаха оставката на неговия заместник Стойнов с обвинение, че той е копирал този изходен хеш код.

Йоловски разясни, че при генерирането на изходния код, това е направено с паролите на 3-ма членове на ЦИК – всеки е въвел своята част от паролата и всъщност изходният код е точно тези 3 части, а самите пароли на тези членове на ЦИК са заключени в касата на Централната избирателна комисия в пликове и при нужда могат да се отворят.

Така заключен софтуерът не може да бъде отключен, обясни министърът и допълни:

“Тук е мястото да се направи едно важно уточнение – сигурността на  настоящия вот се гарантира от следното: машините на практика работят като принтери. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един гласоподавател. Впоследствие общинската избирателна комисия и преди това секционната избирателна комисия отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите. И за  пълнота на изложението, разбира се, искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на моя заместник-министър господин Михаил Стойнов в рамките на месец септември, на 19 септември от той да изпълнява и задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Именно поради това, че той притежава необходимите технически качества, професионални умения да извърши тази задача, както трябва. Това, колеги са фактите”.

“Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател”, каза министърът на електронното управление Александър Йоловски.

“Има такъв народ”, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” твърдят, че има основание за притеснения за машинния вот. С промените в Изборния кодекс от края на миналата година машините станаха принтери за нов вид хартиени бюлетини. Изборният процес предвижда след гласуване на машина избирателят да провери дали в отпечатаните “бюлетини от машинно гласуване” вотът им е отразен правилно и една вслед това да ги сгънат и пуснат в урната.

На въпросния председателски съвет, на които се е разбрало за казуса, не са присъствали представители на “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ).

“От доклада става ясно, че два дни, след като ЦИК направи публично генериране на така наречения хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини”, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му ДАНС е изпратила този доклад на Народното събрание, на ЦИК, на премиера и на президента.

Според Йорданов “Стойнов трябва да бъде арестуван в рамките на 10 минути”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че ЦИК трябва да даде повече информация за казуса, а ДАНС да кажат колко машини са представени в областните управи. “За нас това не е просто политическа заигрвака между партиите. Ние вече като партия сме преживявали “Костинброд”. Ако втори път на българските граждани им се случи “машинен Костинброд“, то не можем да кажем, че е пробив за демократични ценности”, добави тя.

“Решенията за изборите са две – или махане на машините, или отмяна на изборите”, каза санкционираният по глобалния закон “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски.

По думите му сега “някой има двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата”.

“Очакваме ПП-ДБ веднага да се разграничи от този министър. Някой иска да открадне изборите в България. Този зам.-министър веднага трябва да бъде освободен, както и министърът”, каза Пеевски и добави, че ако от ПП-ДБ “не се разграничат от това, търпението ни ще свърши”.

“Правителството на Денков трябва да подаде оставка. Това не е държава – това е някаква анархия. Денков да подаде оставка”, каза председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Във Фейсбук той обяви, че зам.-министърът е извършил посегателство над кода на машините за гласуване.

По закон министерството на електронното управление трябва да осигури съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс, обясни ресорният министър Александър Йоловски. Според него сигурността на вота се гарантира от факта, че машините играят ролята на принтери, които разпечатват разписка със съответното гласуване. Така всеки може да провери дали гласът му е отчетен правилно. При отчитане на резултата се гледат разписките.

На 9 октомври са изтеглени на случаен принцип номерата на осем устройства, които да минат през процедурата по съответствие, каза Йоловски. На жребия са присъствали представители на политическите партии и медии. На 13 октомври е утвърдена методиката за установяване на съответстие, а седмица по-късно от ЦИК и изпълнителя “Сиела Норма” са довършили в контролирана сред изграждането на софтуера, обясни Йоловски. Този софтуер се инсталира на машините.

На процеса са присъствали представители на четири парламентарно представени партии. В рамките на този процес е генериран криптографски ключ, т.нар. хеш код, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран с паролите на тримаот членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на лаптоп в касата на ЦИК. Паролите на тримата членове са били въведени на място веднага след приключване на довереноето изграждане лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Полученият софтуер е инсталиран от изпълнителя на всички машини като те вече са разнесени по избирателните секции“, обясни министърът.

По думите му той лично е възложил на заместника си Михаил Стойнов да движи процесите покрай изборите, защото бил най-компетентен. Йоловски обаче отказа да коментира действията на Стойнов, предизвикали гнева на политическите партии. Министърът обясни, че заедно с вицепремиера Мария Габриел щели да дадат тази информация в парламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране