28.04.2015 | 16:24
Прокуратурата атакува датата на фалита на КТБ, битката е за 550 млн. лв.
Несъстоятелността на банката е настъпила още на 30 септември м.г., твърди обвинението

Прокуратурата протестира във вторник решението на Софийския градски съд (СГС), с което бе обявено, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е фалирала на 6 ноември м.г., когато БНБ отне лиценза й.

Според държавното обвинение състоянието на несъстоятелност в частната банка е настъпило около месец по-рано – на 30 септември м.г., когато „собственият капитал на банката е отрицателна величина“.

Прокуратурата не е съгласна със становището на съдия Иво Дачев, че докато КТБ е била под специалния надзор на Централната банка налице е била само опасност от изпадане в неплатежоспособност, но не и фактическа такава.

„Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена „КТБ“ АД. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица (без диверсификация на риска), при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време“, посочват разследващите в протеста си.

Тезата на прокуратурата се базира на заключението от одитните доклади за състоянието на КТБ, в които е посочено, че „към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал“.

Според СГС обаче „отнемането на лицензията означава невъзможност занапред да бъдат предприети такива мерки, тъй като те повече не могат да постигнат своето предназначение – банката вече не е в състояние на опасност, тя е изпаднала в състояние на неплатежоспособност“.

„Ето защо, независимо, че в акта за отнемане на лиценза на „КТБ“ АД се съдържат препратки към одитни доклади, според които към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал, началната дата следва да бъде определена като момента, от който насетне това състояние се превръща в трайно и необратимо. Това е датата 06.11.2014 г., на която лицензът за извършване на банкова дейност е отнет“, прие съдия Иво Дачев на 22 април.

След обявяване на датата 6 ноември всички хора и фирми, които извършиха т.нар. цесии – продажба на депозити над гарантирания размер (196 000 лв.) на кредитополучатели в банката, въздъхнаха с облекчение. Защото това решение на пректика прави валидни всички прихващания. Сред които и това на министъра на културата Вежди Рашидов. Но в същото време намалява масата на несъстоятелността, от която ще се възстановяват похарчените 3,6 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити.

Общата стойност на цесиите, извършени до 6 ноември м.г., е 852 млн. лева. А тези, които са осчетоводени до 30 септември м.г. са за не повече от 300 млн. лева. Така че от окончателното решение на съда зависи дали около 550 млн. лв. ще останат в банката или ще излязат от нейните активи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране