28.03.2024 | 22:13
Прокуратурата атакува избора на кандидат-премиера на ИТН за доцент
Петър Илиев е доцент по публично право в катедра "Индустриален бизнес и предприемачество" на Тракийския университет

Изборът и назначаването на Петър Илиев като доцент по публично право в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ на Тракийския университет е атакувано от Окръжната прокуратура в Стара Загора, съобщи „За истината“. Адвокат Петър Илиев нашумя покрай партия „Има такъв народ“, а после и покрай скандала с плагиатството му в Софийския университет при написването на книгата за компетенциите на Народното събрание през 2015 г.

Сега прокурор Петя Драганова е протестирала избора му пред Административния съд в града. „Сега“ също откри производството в деловодните регистри. По него вече е образувано дело и дори има разпореждане на съдия Дарина Драгнева от днес, което обаче не е качено онлайн.

Окръжната прокуратура започна проверка по случая след публикации в „За истината“. Миналия септември прокурор Драганова обяснява, че е подготвила предложение до ректора на университета за възобновяване на административното производство по избора на д-р Петър Радославов Илиев и отмяна на решението на Факултетния съвет, с което той е избран, а след това и назначен на академичната длъжност „доцент“.

Половин година по-късно Петър Илиев продължава да е доцент в университета и идва да чете лекции в Стара Загора с дипломатическия си автомобил като почетен консул на Република Барбадос, твърди сайтът. Ректорът на университета проф. Добри Ярков обяснява, че неговите юристи не откриват нарушения в проведения конкурс. Ректорът обаче изобщо не отговаря на предложението на прокуратурата.

След проведен на 27 февруари т. г. Факултетен съвет на Стопанския факултет, наскоро избраният декан Николай Пенев е изпратил писмено заявление до прокурор Драганова, с което я информира, че колегите му са отложили разглеждането на случая за някое от следващите заседания на съвета. Но липсва приложен протокол от това заседание, от който да е видно какви въпроси са били обсъждани. Това мотивира Драганова да приеме, че няма произнасяне на компетентния орган и затова изпраща протест до Административния съд.

Покрай скандала с плагиатството Илиев сам подаде молба да напусне СУ, където преподаваше. Така не се стигна и до отнемане на научната му степен „доктор по право“. И той се яви като единствен кандидат на конкурс за длъжността „доцент“ в Стопанския факултет на Тракийския университет.

Хабилатационната монография на Илиев „Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава“ не е приложена в книжен формат, каквото е изискването на Закона за растеж на академичната общност, пише „За истината“. Това е потвърдено пред сайта от ректора проф. Добри Ярков. Не са я поискали в този вид и членовете на журито, а са се задоволили да я четат на флашка в PDF формат. Монографията не е отпечатана и до днес, макар че да нея фирмата „Евромедия“ да е запазила ISBN – международен стандартен код за книги.

Сега на ход е Административният съд в Стара Загора, който трябва да определи дали изборът на Петър Илиев за доцент по публично право в Тракийския университет е законен или не.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране