13.07.2015 | 12:57
Прокуратурата поиска да се прекрати мандатът на кмета на Ботевград
Георги Георгиев е управител и съдружник в търговското дружество "Керам-97" ООД

Окръжната прокуратура-София е поискала от административния съд да прекрати мандата на кмета на Ботевград Георги Георгиев, съобщиха от държавното обвинение. Според разследващите той е управител и съдружник в търговското дружество „Керам-97“ ООД, което е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

„При извършена справка в „Регистър БУЛСТАТ“ и лична прокурорска проверка на фирменото дело е установено, че Георги Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество – „Керам -97“ ООД. Преди встъпването си в длъжност през 2011г., а и до момента не е подавал молба, респ. няма решение на Общото събрание на дружеството за изключването му като управител и съдружник.

Съгласно чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Нарушаването на тази императивна забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината“, пише в съобщението на прокуратурата.

Преди повече от месец държавното обвинение е изпратило всички материали на общинската избирателна комисия в Ботевград, но оттам са отказали да прекратят мандата на Георгиев. „Окръжна прокуратура-София е протестирала решението пред Административен съд-София област и предстои разглеждане на делото“, съобщават от прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране